Gumb išči|

Zapri iskalnik

11.04.2018 / Projekti

Začetek slikanja žensk v programu DORA v Splošni bolnišnici Brežice

Deli na FBNatisni

Ljubljana in Brežice, 11. april 2018 – Danes so v Splošni bolnišnici Brežice (SB Brežice) začeli s slikanjem žensk v programu za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Konec leta 2017 je program DORA s širitvijo postal dostopen za vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Zdaj je izpolnjen tudi cilj, da se aktivno vabi vse ustrezne ženske v program DORA. V SB Brežice bodo odslej vabljene ženske iz občin Krško, Kostanjevica na Krki, Sevnica in Brežice. Vse ustrezne ženske iz belokranjskih občin pa bodo povabili v stacionarni presejalni center DORA v Zdravstvenem domu Novo mesto (ZD Novo mesto), kjer bodo opravile mamografsko slikanje dojk.

 

V program DORA zdaj aktivno vabljene tudi ženske iz Brežic in Bele krajine

Ženske iz občin Krško, Kostanjevica na Krki in Sevnica so bile do zdaj vabljene v ZD Novo mesto, od aprila dalje pa bodo postopoma v obdobju dveh let povabljene na mamografsko slikanje v programu DORA v SB Brežice. Iz občine Brežice so se ženske doslej lahko same naročile na slikanje v ZD Novo mesto, od danes naprej pa so aktivno vabljene v SB Brežice. Skupaj je žensk v starosti od 50 do 69 let iz navedenih občin 9.930.

 

V program DORA so z aprilom 2018 vključene tudi ženske iz belokranjskih občin (Semič, Metlika in Črnomelj), ki bodo v naslednjih dveh letih prejele vabilo na mamografijo v stacionarni presejalni center DORA v ZD Novo mesto. Skupaj je v navedenih treh občinah 3.937 žensk med 50. in 69. letom. V ZD Novo mesto, kjer program DORA deluje že od decembra 2016, bodo še naprej vabljene na mamografijo vse ustrezne ženske iz občin: Dolenjske Toplice, Mirna, Mirna peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje in Žužemberk. Skupaj je ustreznih žensk, ki jih vabijo na presejalno mamografijo v ZD Novo mesto, 15.023.

 

Do konca leta 2017 odkrili 28 rakov dojk

Program DORA je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni, ko je zdravljenje lahko uspešno. V stacionarnem presejalnem centru DORA v ZD Novo mesto so od začetka delovanja programa DORA decembra 2016 do konca leta 2017 opravili 5.717 mamografij, pri 28 ženskah so odkrili raka dojk.

Strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je nosilec programa DORA, priporočajo ženskam, da naredijo korak za svoje zdravje in se udeležijo presejalnega mamografskega slikanja dojk. Cilj programa DORA je zmanjševanje umrljivosti med ženskami v starosti od 50 do 69 let, ko je rak dojk najpogostejši, za 25 do 30 %.

 

Naročanje v programu DORA

Ženske na dom prejmejo pisno osebno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana, na katerem sta določena datum in ura pregleda v enoti DORE v SB Brežice oziroma ZD Novo mesto. V primeru, da jim termin ne ustreza, se lahko prenaročijo na elektronskem naslovu dora@onko-i.si, prek spletne strani dora.onko-i.si ali na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Prav tako se lahko ženske na pregled naročijo same. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen.