Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.06.2018 / Zanimivo

Dobrodošli doma – uspešna prireditev je rezultat odličnega sodelovanja krajevnih skupnosti in društev

Deli na FBNatisni

V soboto, 16. junija, je občina Brežice gostila 8. tradicionalno srečanje zamejskih Slovencev in slovenskih izseljencev iz celega sveta. Posebnost letošnje zasnove srečanja, ki jo je predlagala občina Brežice, podprla pa društva v občini in krajevne skupnosti, je bil sprejem različnih skupin Slovencev iz zamejstva in sveta po krajevnih skupnostih. Društva Slovencev, ki so prišla na srečanje Dobrodošli doma, so se lahko prijavila na obisk ponujenih krajev v občini v spremstvu lokalnega vodiča in zanimiv program spoznavanja domačinov in občine.

Že pri pripravi programa se je pokazalo, da smo lahko v občini Brežice upravičeno ponosni tako na našo dediščino, naravne danosti in na aktivna društva, ki znajo in želijo obiskovalcem predstaviti najboljše, kar naši kraji ponujajo. Na junijsko soboto je šest krajevnih skupnosti v sodelovanju s članicami in člani domačih društev gostilo slovenske rojake od zjutraj pa vse do glavnega dogodka na gradu Brežice.

Prvi del srečanja Dobrodošli doma je potekal v šestih krajevnih skupnostih – v KS Bizeljsko, KS Pišece, KS Sromlje, KS Dobova, KS Čatež ob Savi in v KS Jesenice na Dolenjskem. Župan občine Brežice Ivan Molan je v sobotnem dopoldnevu obiskal vseh šest krajev, kjer je rojakom iz tujine zaželel dobrodošlico in se domačim društvom ter krajevnim skupnostim zahvalil za sodelovanje, kakršnega pri projektu Dobrodošli doma še ni bilo. Da je neposreden stik najbolj pristen in ljudem tudi največ pomeni so pokazale številne pohvale in izrazi zadovoljstva, ki so jih soorganizatorju dogodka, Dobrodošli doma, Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu po dogodku sporočili navdušeni gosti.

KS Bizeljsko je v sodelovanju s Turističnim društvom Bizeljsko, Moškim pevskim zborom in Ženskim pevskim zborom Mravljice gostila Mešani pevski zbor Encijan Pulj iz Hrvaške, predstavnike Rafaelove družbe in Slovenske izseljenske matice. Poleg kulturnega programa so gostom domačini predstavili repnice, kakovostna lokalna vina, zbirko majolk in lokalno kulinariko.

DSC 1575

KS Pišece je sodelovalo s Turističnim društvom Pišece, Folklorno skupino Duplo in Društvom Maksa Pleteršnika Pišece pri obisku Pevskega zbora SKD Ajda Umag in KPD Bazovica iz Rijeke. Po skupnem zajtrku v večnamenskem domu so skupaj obiskali Pleteršnikovo domačijo, mlin in kozolec, kjer so goste pogostili z domačimi dobrotami in pripravili srečanje s programom.

Skupni zajtrk v KS Pišece

KS Sromlje in Turistično društvo Sromlje sta s sodelovanjem KD MoPZ Sromlje in ljudskimi pevci ter harmonikaši pripravili na ploščadi pred večnamenskim domom pravo veselico. Poleg domačih pevcev so nastopili tudi gosti – člani folklore Slovenskega društva Drava Augsburg in SKD Lipa München, gostili pa so tudi člane Društva Slovencev Triglav iz Banjaluke. Poleg pohoda čez kraj so si lahko gosti ogledali ribogojnico in razstavo o NOB v večnamenskem domu.

Veselo druženje v KS Sromlje

KS Dobova in vas Mostec sta v sodelovanju s Turističnim društvom Dobova, KD Franc Bogovič Dobova in ŠKD Mažoretke Dobova pripravili program, v sklopu katerega so si rojaki iz tujine ogledali dobovsko farno cerkev, muzej pri Polovičih in brod na Mostecu. Gostili so Slovensko društvo Kakanj (Jazz orkester) iz Bosne, Slovensko združenje France Prešeren iz Makedonije in Društvo Slovencev SKS Drago Čeh – Bor iz Srbije.

Ogled cerkve Imena Marijenega v KS Dobova

Na Čatežu ob Savi sta za program in dobro počutje gostov poskrbela KS Čatež ob Savi in Ljudske pevke Žejno.  Za uvod v program so se zbrali v domu krajanov, kjer sta jih pozdravila predsednik KS Franc les in župan Ivan Molan. Za domače vzdušje je poskrbel tudi nastop sekcije Trta pri KUD Anton Kreč. Sledil je ogled vasi, spomenika izgnancev, razgled iz Sv. Vida in pohod do Dvorc. Čatežani so gostili MePZ SPD Bilka iz Avstrije, Pevsko društvo upokojencev Ptuj, iz Srbije pa so prišli člani Društva Slovencev Planika Zrenjanin in Društvo Slovencev Subotica.

Uvod v skupne aktivnosti KS Čatež ob Savi

KS Jesenice na Dolenjskem je združila moči s KUD Slavček Velika Dolina, Društvom vinogradnikov Dolina Jesenice in OŠ Velika Dolina. Gostili so Slovenski pevski zbor iz Mendoze, Argentina, SD Kredarica in Slovensko društvo Vida Matjani iz Podgorice v Črni gori. Prvi postanek pred zajtrkom na kmetiji Črpič se je zgodil ob lepo urejeni kapelici na Podgračenem. Domače sladke in slane dobrote ter domača pijača, med katerimi ni manjkal niti pelin v vinu, so bili izvrstna dobrodošlica rojakom, ki so pripotovali od najdlje.

Rojaki iz Argentine pri kapelici gostitelj KS Jesenica na DolenjskemPetje za dober začetek dnevaDSC 1691DSC 1694Dobro razpoloženjeDSC 1696DSC 1708DSC 1710DSC 1717DSC 1722DSC 1730DSC 1738DSC 1768DSC 1778DSC 1792DSC 1797DSC 1808DSC 1815DSC 1832DSC 1834DSC 1827DSC 1843DSC 1874DSC 1875Narodna naša narodni ponosNavdušeni mladi