Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.07.2018 / Projekti

Dve novi vozili in tri motorne brizgalne za gasilce v občini Brežice

Deli na FBNatisni

Brežice – Gasilska zveza (GZ) Brežice je pripravila predstavitev novih pridobitev na področju gasilske opreme, ki bodo v pomoč pri reševanju in gašenju požarov. Tri gasilske enote (PGD Mali Obrež, Mostec in Sela) bodo po novem opremljene z motornimi brizgalnami tipa Rosenbauer. Gasilska enota PGD Križe 1999 je pridobilo novo gasilsko vozilo GV-V1, PGD Obrežje pa gasilsko vozilo GVC 16/25. Razlog za veselje je bila tudi podelitev diplom 19 gasilcem, ki so uspešno zaključili usposabljanje za strojnika.

Po besedah občina redno zagotavlja sredstva za delovanje gasilske zveze in društev in za izobraževanje gasilk ter gasilcev. Vsako leto občina nameni sredstva tudi za nakup ustrezne gasilske opreme, saj s tem zagotavlja pogoje za nemoteno izvajanje požarne varnosti.

DSC 2260DSC 2206

V 12-letnem obdobju (od leta 2006 do 2018) je občina namenila kar 2,5 milijona evrov za nakup 25 vozil v skladu z dolgoročnim programom opremljanja prostovoljnih gasilskih društev ter načrtom izobraževanja in poveljevanja. V občini Brežice deluje sicer kar 31 prostovoljnih gasilskih društev.

je dejal, da je ponosen in vesel pridobitev v prvi polovici leta, ki predstavljajo veliko večino realiziranih načrtov. Po besedah predsednika je dolgoročno največja pridobitev tako gasilske zveze kot prostovoljnih gasilskih društev 19 operativcev, ki so uspešno zaključili 45-urno usposabljanje za področje strojništva. To usposabljanje je zelo pomembno z vidika optimalne rabe gasilskih vozil in črpalk. Dejal je, da bodo usposobljeni strojniki novo pridobljeno znanje in veščine lahko prenesli tako v operativno delo, kakor tudi na svoje gasilske tovariše, v društvih, v sektorjih in širše.

DSC 2204DSC 2208

Diplome so tečajnikom podeljevali župan Ivan Molan, predsednik GZ Brežice Herman Premelč, poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec in namestnika poveljnika GZ Brežice Vili Vogrinc.

DSC 2233DSC 2242DSC 2248Uspešni tečajniki z vodstvom GZ Brežice in županom Ivanom Molanom

Podrobneje o opremi

Motorne brizgalne, namenjene enotam I. kategorije, so znamke Rosenbauer, tip 122, nazivne zmogljivosti 800 l/min pri 8 barih. Motorne brizgalne so rabljene, vendar so generalno obnovljene z enoletno garancijo.  Črpalke imajo ročni in električni zagon, avtomatski sesalni sistem z trokomatom in motor volkswagen zračno hlajen. Črpalke so namenjene tudi za uporabo v času poplav, saj omogočajo črpanje vode iz poplavljenih prostorov kot so kleti. 

Motorna brizgalna RosenbauerPredstavniki PGD Mostec, PGD Mali Obrež  in PGD Sela

Gasilska enota PGD Križe 1999 je prejela novo gasilsko vozilo GV-V1 znamke IVECO, tip Daily 50C17 z posadko 1+6 ter rezervoarjem vode 500l, visoko tlačno črpalko 240 l/min in pnevmatskim svetilnim stolpom. Gasilsko vozilo bo pokrivalo požarni okoliš, na katerem do sedaj niso imeli  vozila s požarno vodo. Kot je dejal poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec  na GZ upajo, da so z novim vozilom dosegli zanesljivo in zadovoljivo požarno varnost celotnega območja občine Brežice.

Predstavniki društev in GZ z županom ob novih pridobitvahNovi pridobitvi za PGD Obrežje in PGD Križe 1999

Gasilski enoti PGD Obrežje je bilo predano v uporabo novo gasilsko vozilo GVC 16/25 znamke MAN, tip TGM 290 z posadko 1+6 ter rezervoarjem vode 3000 l in 200 l penila, kombinirano črpalko Magirus nazivne zmogljivosti 3000 l/min pri 8 bar in do 400 l/min na visokem tlaku, integriranimi nosilci IDA v kabini vozila in pnevmatskim svetilnim stolpom. PGD Obrežje, ki  je eno operativno najmočnejših društev GZ Brežice,  je sicer uvrščeno v IV. kategorijo in s tem  izpostavljeno večjim potencialnim nevarnostim, preizkušnjam in obremenitvam.