Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

30.01.2020 / Sporočila za javnost

Gradovi Posavja prejeli nagrado za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu

Deli na FBNatisni

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je v sredo, 29. januarja, pričel osrednji turistični sejem Alpe-Adria in mednarodni strokovni sejem okusov GASTexpo & Sladoled. Na razstavnem prostoru sejma Alpe-Adria se je predstavila tudi Občina Brežice z Zavodom za podjetništvo in turizem, Občinsko turistično zvezo Brežice, Turističnimi društvi Bizeljsko, Dobova, Kapele in Sromlje ter z gradom Brežice v sklopu projekta Gradovi Posavja, ki je na sejmu tudi prejel nagrado Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu.

 

31. Sejem Alpe-Adria je uradno odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, otvoritve se je udeležil tudi župan Občine Brežice Ivan Molan. Skupni projekt Gradovi Posavja so s svojo prisotnostjo na podelitvi priznanja podprli tudi župan Občine Krško mag. Miran Stanko, župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, županja Občine Podsreda Milenca Krajnc ter podžupan Občine Brežice Jure Pezdirc.

DSC_3937.JPG

Mednarodna komisija je soglasno dodelila nagrado Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine ter programi v gradovih in dvorcih 2020, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu, projektu Gradovi Posavja.

Komisijo je prepričalo izjemno inovativno povezovanje gradov ter njihovih projektov, saj je eden izmed poglavitnih ciljev projekta iskanje novih identitet in razvijanja stikov z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.

 V projektu Gradovi Posavja sodelujejo Grad Rajhenburg, Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Grad Mokrice, Grad Podsreda in Grad Sevnica. Našteti gradovi zaznamujejo pokrajino med rekami Mirno, Savo, Krko in Sotlo. So del kulturne krajine že več kot tisočletje in pričajo o življenju prebivalcev, ki se je prepletalo z življenjem vseh, ki so skozi te kraje potovali na vzhod ali zahod, so zapisali na spletni strani Gradovi Posavja.

Mednarodna komisija v sestavi Lojze Wieser (Avstrija), Jožko Sirk (Italija) in prof. dr. Janez Bogataj, predsednik (Slovenija), je ob 10-letnici nagrade, ki je ime dobila po prvem turistu, popotniku – romarju Jakobu, uvedla nekaj novosti. Komisija odslej uvrsti v ožji izbor do pet programov, tako je izmed 21 prijavljenih programov v ožji izbor uvrstila naslednje programe:      Strokovni ogled gradu Raka, Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri,  Kjer zgodovina oživi  – Blejski grad, Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo in zmagovani program Gradovi Posavja.

Mednarodna komisija je svojo odločitev utemeljila takole: »S svojimi različnimi vsebinami so povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.«

DSC_3898.JPGDSC_3899.JPGdr. Bogataj.JPGPredaja priznanja.JPGSkupinska nagrajenci.JPGSkupna na odru.JPG