Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

02.06.2020 / Sporočila za javnost

V letu 2020 na voljo še nekaj sofinanciranih sterilizacij mačk

Deli na FBNatisni

Občina Brežice vsako leto izvaja preventivi ukrep za zmanjšanje števila zapuščenih živali, zato sofinancira ceno sterilizacije lastniških mačk v veterinarskih ambulantah. Lastnike obveščamo, da je na voljo še nekaj storitev sterilizacije mačk po enotni, sofinancirani ceni 35 evrov. Sofinancirane sterilizacije so na voljo še v Veterinarski bolnici Brežice, na Prešernovi cesti 17A, kamor lastniki pokličejo in se dogovorijo za poseg (tel. št.: 07 496 11 56).

 

V občini Brežice izvajata ukrep sofinancirane sterilizacije dva izvajalca - Vet BM - Ambulanta za male živali in Veterinarska bolnica  Brežice. Izvajalec Vet BM - Ambulanta za male živali je od začetka ukrepa v mesecu februarju do danes že realiziral celotni znesek sofinanciranja sterilizacije mačk, izvajalec Veterinarska bolnica  Brežice pa ima na voljo še nekaj sofinanciranih sterilizacij.

Občina Brežice je začela z izvajanjem ukrepa sofinanciranje cene sterilizacije lastniških mačk že v letu 2014, saj je sterilizacija ključni del odgovornega lastništva mačk ter temelj reševanja problematike brezdomnih mačk.  Po priporočilu stroke je sterilizacija najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali.

Pomembna dejstva o sterilizaciji mačk

Mačke so lahko prvič breje že pri 5 mesecih starosti. Brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej.

Mačka ima lahko na leto do tri legla s petimi ali šestimi mladički. To pomeni do 18 novih muc letno, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove, v resničnosti pa to pomeni veliko število zapuščenih živali, saj tudi tiste, ki končajo v zavetiščih, pogosto ne najdejo lastnikov.

Ustrezen čas za sterilizacijo mlade mačke je pred prvo gonitvijo, pri 5 mesecih starosti, mogoče pa jo je opraviti tudi prej, kar je pogosta praksa v zavetiščih. Tam sterilizirajo tudi prej, če je teža mačke vsaj 1 kg.

Prepričanje, da mora mačka imeti vsaj enkrat mladiče, je zmotno in brez strokovne podlage. Prav nasprotno - koristi, ki jih ima sterilizacija za žival je več, če se jo opravi pred spolno zrelostjo.

Kot lastniki nosimo odgovornost, da poskrbimo za zmanjševanje populacije prostoživečih mačk in tako izboljšamo njihovo dobrobit. S sterilizacijo pomembno izboljšamo tudi zdravje živali, saj s sterilizacijo prekinemo širjenje najbolj pogostih in spolno prenosljivih nevarnih mačjih bolezni kot so mačji aids (FIV) in mačja levkoza.