Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

18.03.2022 / Sporočila za javnost

»Vsi otroci na svetu si zaslužijo tako lepe in svetle prostore vrtca, kot so tu v Dobovi«

Deli na FBNatisni

V četrtek, 17. marca, je svoja vrata tudi uradno odprl vrtec Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča v Dobovi. Več kot 80 otrok je svoj prvi dan preživelo v novem vrtcu le dan pred uradnim odprtjem. V pestrem programu ob svečanem odprtju so se predstavili vsi otroci iz vrtca, zbrane so nagovorili župan Občine Brežice Ivan Molan, slavnostni govornik državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek, ravnateljica mag. Tamara Ogorevc, nekdanja dolgoletna ravnateljica Ivana Baškovič in vodja vrtca pri osnovni šoli Renata Furlan.

Vrtec Najdihojca v Dobovi uradno odprl svoja vrata

Župan Ivan Molan je v nagovoru zbranim povedal, da je osnovna naloge občine, da vsem otrokom, ki si to želijo, omogoči vpis v programe vrtca pod enakimi pogoji. V brežiški občini je v vrtce vključenih približno 900 otrok, za katere skrbi 190 zaposlenih v osmih vrtcih pri osnovnih šolah (od tega ena podružnična – Kapele) in v enem samostojnem vrtcu (Mavrica Brežice).

Na letni ravni znaša vrednost programov predšolske vzgoje v občini 5,6 milijona evrov, kar preračunano pomeni, da je za enega otroka potrebno na letni ravni zagotoviti dobrih 6.200 evrov oz. mesečno skoraj 519 evrov. Takšen znesek za plačilo stroškov vrtca bi omejil otrokom dostopnost do predšolske vzgoje, zato Občina Brežice za večjo dostopnost staršem vsako leto doplačuje vrtec v višini 3,5 milijona evrov. Od lani pa država namenja približno pol milijona evrov za pokrivanje  deleža stroška vrtca, ki ga imajo starši za drugega in tretjega otroka v vrtcu.

2I8A0079.JPG

Državni sekretar Marjan Dolinšek je pozdravil odprtje novega vrtca. Rekel je, da je vrtec pridobitev tudi za slovensko državo, saj je namenjena najmlajšim državljanom, ki so prihodnost vseh nas. Vsem, ki bodo delali in obiskovali novi vrtec, je zaželel dobro počutje in veliko lepih trenutkov.

2I8A0098.JPG

 

Ravnateljica mag. Tamara Ogorevc se je zahvalila vsem sodelavcem za pomoč pri selitvi v novi vrtec in izvedbi prireditve. S starši, otroci in zaposlenimi je delia veselje ob odprtju vrtca, saj ta v prvi vrsti rešuje prostorsko stisko, omogoča boljše pogoje za bivanje otrok in delo strokovnih delavk. Posebno dobrodošlo pridobitev predstavlja veliko urjenih zunanjih površin za igro in gibanje na svežem zraku, je še poudarila ravnateljica.

 

2I8A0049.JPG

Dolgoletna ravnateljica OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova Ivana Baškovič, ki je v tem letu z upokojitvijo zaključila uspešno vodenje šole in vrtca, je ob odprtju vrtca dejala, da jo dogodek navdaja z veseljem, saj je bil nov vrtec težko pričakovan. Dodala je, da si vsi otroci na svetu zaslužijo, da imajo tako lepe prostore in pogoje kot so ti v Dobovi.

2I8A0063.JPG

 

Ob tej priložnosti se je župan Ivan Molan s podelitvijo plakete Občine Brežice zahvalil v tem letu upokojeni ravnateljici Ivani Baškovič za uspešno vodenje vrtca in šole ter za izjemen prispevek na področju predšolske vzgoje in izobraževanja v brežiški občini. Novi ravnateljici mag. Tamari Ogorevc pa je s šopkom zaželel nadaljevanje uspešnega vodenja vrtca in šole. V imenu Občine Brežice je župan vrtcu podaril kar nekaj škatel z igračami, ki so primerne za uporabo na zunanjih igralnih površinah in ki jih bodo otroci s pridom uporabljali pri igri. Uradni del dogodka se je zaključil z rezanjem traku pred vhodom v novi vrtec, poleg župana, sedanje in nekdanje ravnateljice ter državnega sekretarja sta pri rezanju traku sodelovala tudi dva otroka iz vrtca.

2I8A0088.JPG

 

Vrednost novega pet oddelčnega in energijsko varčnega vrtca je približno 2 milijona evrov (dokumentacija, gradnja, oprema), pogodbena vrednost gradnje vrtca je znašala 1,6 milijona evrov, oprema za vrtec pa 160.000 evrov. Občina Brežice je za vrtec pridobila odobrena sredstva sofinanciranja v višini milijona evrov (sredstva EKO sklada v višini 249.000 evrov in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v višini 829.000 evrov). Gradnja je potekala od julija 2020 do 30.10.2021, sledilo je opremljanje prostorov, uporabno dovoljeno je vrtec pridobil 25. 2. 2022.

Vrtec ima pet oddelkov, od tega so tri igralnice (ena za starostno skupino 1 do 3 let, ena za kombinirani oddelek, ena za starostno skupino od 3 do 6 let) v pritličju, dodatni dve (obe za starostno skupino 3 do 6 let) sta v nadstropju. Orientiranost prostorov je zasnovana tako, da omogoča čim večjo izrabo sončnega obsevanja v prehodnem in zimskem obdobju. Za zaščito pred prekomernim obsevanjem v letnem času so zagotovljeni ustrezna zunanja senčila. Novogradnja objekta vrtca je obsegala rušitev obstoječega objekta, izgradnjo novega objekta, izgradnjo opornega zidu ter izgradnjo stopnišča do spodnjih igrišč in parkirnih prostorov.

2I8A0013.JPG2I8A0030.JPG2I8A0033.JPG2I8A0038.JPG2I8A0040.JPG2I8A0043.JPG2I8A0045.JPG2I8A0069.JPG2I8A0095.JPG2I8A0108.JPG2I8A0126.JPG2I8A0134.JPG2I8A0177.JPG2I8A0227.JPG2I8A0247.JPG