Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.12.2022 / Sporočila za javnost

Rekonstrukcije državne ceste Čatež ob Savi – Mokrice je zaključena

Deli na FBNatisni

Občina Brežice skupaj z DRSI rešila nevarno zožitev ceste v Podgračenem - Investicija, ki sta jo skupaj izvajali Občina Brežice in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), je bila zaključena v roku. Po besedah župana Občine Brežice Ivana Molana, si je občina prizadevala za ureditev tega nevarnega odseka državne ceste vse od izgradnje avtoceste. Eden od najpomembnejših ciljev skupnega projekta občine in direkcije je odprava nevarne zožitve na državni cesti R3-675 v Podgračenem, prostor za razširitev so izvajalci pridobili z umestitvijo podpornih zidov. Projekt prinaša povečanje prometne varnosti z izgradnjo površin za pešce, avtobusnih postajališč in ureditvijo vozišča.

Vrednost pogodbe za popolno rekonstrukcijo ceste in gradnjo pločnika je znašala dobrih 777.000 evrov – od tega je direkcija prispevala 596.000 evrov, delež občine pa znaša 181.000 evrov.

Povečanje prometne varnosti na tem odseku ceste je projekt zagotovil z odpravo ožine, izgradnjo pločnika, ureditvijo avtobusnih postajališč, izgradnjo cestne razsvetljave, ureditvijo odvodnjavanja in ustrezno prilagoditvijo infrastrukture, kjer so ponekod zaradi utesnjenosti trase izvedeni oporni zidovi in narejena zaščita brežin ob cesti z mrežami proti padanju kamenja.

V občini Brežice poteka 92 km državnih cest, zato je pri obnovi državnih cest in gradnji pločnikov izjemno pomembno dobro sodelovanje in uskladitev prednostnih nalog med občino in Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI). Direkcija zagotavlja sredstva za obnovo državnih cest, sredstva za gradnjo pločnikov ob državnih cestah pa mora zagotoviti občina iz naslova lastnih sredstev.

20221202_101851.jpg  Odprava zožitve v Podgračenem.jpg  Pločnik in javna razsvetljava v Podgračenem.jpg