Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

4. seja Občinskega sveta občine Brežice

Dajem pobudo za ustanovitev javne občinske blagajne. Vsak prihranjen evro za občane pomeni veliko, zato menim da ni razlogov, da ne bi ustanovili občinske javne blagajne vsaj s pričetkom z 01.01.2016. Takšna blagajna dejansko omogoči plačevanje položnic brez provizije, v Brežicah to že imamo prakso med Komunalo d.o.o. in Hranilnico LON, tudi po podatkih nekateri drugi ponujajo to kot storitev. Druga možnost pa je, da se taka blagajna organizira v okviru občinske uprave ali enega od javnih podjetij.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Občani Občine Brežice imajo na voljo več možnosti plačevanja položnic. Kot je že ugotovil svetnik zgoraj, lahko občani brez provizije plačujejo položnice, ki jih izdaja Javno podjetje Komunala Brežice v Hranilnici Lon.
Pri plačevanju položnic obstaja velika konkurenca, ker je le te možno plačevati v bankah, pošti, hranilnicah in nekaterih trgovinah, zato se tudi provizija niža. Nekateri občani predvsem mlajši plačujejo položnice doma preko klika bank, kjer imajo odprte transakcijske račune
Ustanovitev javne občinske blagajne bi za občino pomenilo, da bi morala zagotoviti lahko dostopen prostor vsem občanom, potrebno bi bilo kupiti računalniško opremo, vedno bi morala biti na razpolago za opravljanje storitev vsaj ena oseba (ob dnevih zapadlosti položnic verjetno dve ali več oseb), ker bi bili verjetno drugače občani s storitvijo nezadovoljni. Poleg tega bi nastala težava, ker gredo nekateri občani ob nakazilih pokojnin oz. plač, najprej dvigniti gotovino na banko in potem še plačat položnice na drugo mesto in spet čakati v vrsti.
Vse našteto ima za Občino tudi velike finančne posledice, zato se za ustanovitev javne občinske blagajne ne bo odločila.

Pripravil: Aleksander Denžič

Info

Datum:

12.02.2015


Izpraševalec:

Jožef Piltaver


Stranka:

KORAK NAPREJ IN SONCE