Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19. seja Občinskega sveta občine Brežice

Prebivalstvo v občini se nam precej stara. Imamo razpršeno poselitev, avtobusni prevozi so urejeni komercialno, z izjemo šolskih in manjših trgovin je vse manj. Žal mi je, da ob sprejemu prometne strategije nisem podal predlog, da bi bilo vključeno, da bi vsak teden enkrat oz. vsaj dvakrat mesečno, avtobus šel čez vsa naselja, s čimer bi se razbremenil prometni režim v občini Brežice oz. bi bilo manj prometa. Starejši nimajo vsi avtomobilov oz. jih ne znajo vozit ali pa so jih vozili in ne dobijo več vozniškega dovoljenja, da bi imeli možnost priti v trgovino. S pomočjo občine oz. občinskih služb, bi se organiziral tak prevoz, da bi lahko vsi prišli do nakupovalnega centra. Mogoče bi bilo pametno s katero izmed trgovskih verig, npr. Mercator, skleniti pogodbo, da bi za organizacijo takega prevoza tudi sofinancirali, saj bi ta prevoz tudi stal pred njihovo trgovino. Tako bi bilo našim krajanom, občanom, predvsem starejšim, omogočeno, da lahko gre v nabavo, enkrat tedensko oz. na štirinajst dni. Pobudo dajem v svojem imenu in v imenu svoje stranke ROK. Z uvedbo tega bi marsikomu omogočili, da pride v mesto. Pri tem ne mislim, da bi bil prevoz brezplačen. Naj bo prevoz samoplačniški oz. če bo občina lahko del tega subvencionirala. Občina bi bila s tem veliko bolj prijazna do svojih občanov in starejša generacija bi lažje prišla do stvari, ki jih rabi.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Župan – odgovor:
Pobuda je dobra, čeprav se to rešuje z določenimi prostovoljci. Razmišljamo predvsem v smeri prostovoljstva in avtomobila, kar bi lahko bila tudi možnost pomoči starejšim.

Patricia Čular – odgovor:
Verjetno ste zasledili v medijih, da je občina Sevnica prevzela projekt Sopotnik, ki so ga razvili na primorskem in temelji na tem, da si prostovoljci izmenjujejo avtomobil v javni lasti in zagotavljajo prevoze starejšim na lokalnem območju. V občini Sevnica so v to vključili tudi prejemnike socialnih pomoči, ki nastopajo v vlogi prostovoljcev, ker so z opravljanjem prostovoljnega dela upravičeni do višjega nadomestila. V projekt so lahko vključeni tudi vsi ostali zainteresirani. Z avtorjem projekta smo na občini opravili razgovor. Dobili smo njihovo ponudbo. Iščemo potrebne resurse, da bomo dejansko s tem projektom začeli tudi v našem okolju in ponudili starejšim tovrstno obliko lokalnega prevoza.

Župan – odgovor:
Ta pobuda je zelo na mesto, saj se zavedamo, da smo glede na staranje prebivalstva med starejšimi občinami in tu iščemo neko rešitev.

Info

Datum:

12.06.2017


Izpraševalec:

Marijan Žibert


Stranka:

STRANKA ZA RAVZOJ OBČIN IN KRAJEV