Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

31.01.2022 / Green destination objave

Leto 2022 naj prinese manj plastike, več trajnosti!

Deli na FBNatisni

Leto 2022 je leto novih priložnosti za bolj trajnostno poslovanje. S svojim ravnanjem lahko vsakdo prispeva k manjši uporabi plastike, več trajnosti ter bolj zelenemu in zdravemu planetu.  

Turizem je ogledalo naše družbe. Nasploh v Sloveniji se zavedamo, da je temelj turizma narava in skrb zanjo. Odpadki so del našega vsakdana, med turističnimi sezonami se pa še dodatno povečajo.   

 

Štirje najbolj problematični artikli za enkratno uporabo, ki jih želimo izločiti iz slovenskega turizma so:

1. plastiko za 1-kratno uporabo

2. plastične kozarce za 1-kratno uporabo

3. plastično embalažo za 1-kratno uporabo

4. plastično embalažo za 1-kratno uporabo v hotelskih sobah.  

Zavezo MANJ plastike, VEČ trajnosti lahko podpiše vsak ponudnik, ki pri svojem poslovanju že danes ne uporablja navedenih 4-ih plastičnih artiklov za enkratno uporabo in sledi spodnjim 6-im načelom ter vsak ponudnik, ki bo do konca leta 2022 iz svojega poslovanja izločil navedene 4 plastične artikle za enkratno uporabo in sledil spodnjim 6-im načelom "Global Tourism Plastic Initiative".

Z delovanjem po načelih „Global Tourism Plastic Initiative“ ter v danem zaporedju. Ponudnik ali destinacija si v skladu z Zavezo za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma prizadeva, da namesto plastike za enkratno uporabo koristi embalažo, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, reciklirati ali kompostirati. Išče alternative in možnosti za ponovno polnjenje embalaže ter k bolj trajnostnim rešitvam spodbuja tudi dobavitelje, partnerje in goste. ​​

 

Načela „Global Tourism Plastic Initiative“:

1. Odpravili bomo vso problematično in nepotrebno plastično embalažo in predmete

2. Prešli bomo z modelov za enkratno uporabo na modele za večkratno uporabo

3. Uporabljali bomo plastično embalažo, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, reciklirati ali kompostirati, k temu bomo spodbujali dobavitelje

4. Povečali bomo količine reciklirane vsebine pri plastičnih izdelkih

5. Vlagali bomo v povečanje stopnje recikliranja in kompostiranja plastike

6. Poročali bomo o napredku pri doseganju ciljev glede štirih ključnih artiklov za izločitev plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma.

 

Turistični ponudniki, ki ste odločeni, da iz svojega poslovanja izločite plastiko za 1-kratno uporabo, vabljeni k podpisu zaveze MANJ plastike, VEČ trajnosti – Pristop k zavezi MANJ plastike, VEČ trajnosti.