Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.04.2024 / Sporočila za javnost

Gradnja poslovilne vežice v vasi Orešje in ureditev pokopališča

Deli na FBNatisni

V občini Brežice smo ponosni na urejena vaška središča, na urejen videz vasi pa pomembno vplivajo tudi pokopališča s pripadajočo infrastrukturo. Hkrati so poslovilne vežice prostor slovesa in s svojo urejenostjo izražajo spoštovanje do pokojnikov in njihovih svojcev, je ob ogledu gradnje poslovilne vežice in urjenja pokopališča na Orešju dejal župan Ivan Molan. Predsednica Sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič je poudarila, da je za krajane poslovilna vežica pomembna pridobitev. Omogočila bo dostojno slovo od pokojnikov brez prevažanja na Bizeljsko in nazaj, kot to poteka sedaj. Zadovoljna je tudi s potekom del, saj investicija poteka v terminskem planu.

Občina Brežice na pokopališču v vasi Orešje pri Bizeljskem gradi manjšo poslovilno vežico, ki ima osnovne prostore poslovilnega objekta  - osrednji prostor, zunanji obredni prostor, sanitarije in priročno manjšo kuhinjo. Hkrati poteka urejanje dela pokopališča, kjer je zgrajena nova vežica, dostop do objekta bo prilagojen gibalno oviranim osebam. Vrednost del znaša skoraj 200.000 evrov, rok za dokončanje gradbeno-obrtniških in instalacijskih del je 15. 6. 2024. izvajalec del je SVIT inženiring Armando Istenič s.p.

Pred gradnjo nove vežice je bilo potrebno  zaradi dotrajanosti odstraniti obstoječi objekt. Streha vežice je predvidena dvokapna, obrnjena, minimalnega naklona, da je čim manj izpostavljena v prostoru in deluje povsem nemoteče ter še vedno omogoča pogled skozi prostor; dostop do objekta je urejen po obstoječi javni poti, ki se jo primerno utrdi in asfaltira ter uredi parkirna mesta. Zemljišče je komunalno opremljeno (elektrika, vodovod), vgrajena je tudi nepretočna greznica za potrebe vežice.

 

 

Poslovilna vežica Orešje.jpg

Gradnja poslovilne vežice na pokopališču na Orešju, Bizeljsko

 

 

Ureditve na pokopališču.jpg

Poleg vežice potekajo tudi ureditve pokopališča in parkirišča

20240404_104033.jpg20240404_103259.jpg20240404_102608.jpg