Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

Dobrodošli v mestu športa za vse generacije, v Evropskem mestu športa 2022!

17.05.2022 / Evropsko mesto športa 2022

V Brežicah navdušeno sprejeli dvakratno olimpijsko prvakinjo Lejo Glojnarič

Deli na FBNatisni

''Zlata Leja'' so v Brežicah z glasnim navijanjem in s kretnjami slovenskega znakovnega jezika sprejeli vrhunsko 19-letno atletinjo Lejo Glojnarič, ki se je iz 24. poletnih olimpijskih iger gluhih vrnila z dvema zlatima medaljama.

Brežice – V ponedeljek, 16. 5. 2022, so Brežice praznovale zmagoslavni prihod dvakratne olimpijske prvakinje Leje Glojnarič, ki je skupaj z ekipo na 24. poletnih olimpijskih igrah gluhih v Saxias do Sulu (Brazilija) spisala slovensko zgodbo najuspešnejših poletnih olimpijskih iger gluhih do sedaj.

Domov so prinesli štiri slovenske medalje, od tega dve zlati, ki ju je v mnogoboju in v skoku v višino osvojila Brežičanka Leja Glojnarič. Ob tem pa je osvojila še 4. mesto v metu kopja. Nazadnje smo bili Slovenci tako uspešni na zimskih olimpijskih igrah gluhih leta 1995 na Finskem, ko so Samo Petrač, Lojzka Meglič in Sabina Hmelina osvojili sedem medalj v alpskem smučanju.

V Brežicah, ki slovijo po odličnih pogojih za šport in športnikih, kar potrjuje tudi prejem naziva Evropsko mesto športa 2022, je zgodba olimpijcev izjemna. Primožu Kozmusu, Barbari Špiler in Juretu Rovanu se je pridružila tudi olimpijka Leja Glojnarič.

Navijači in podporniki iz cele Slovenije, prisotni so bili tudi številni mladi atleti iz brežiškega atletskega kluba, so s svojo prisotnostjo izrazili spoštovanje do odličnega rezultata domačinke in parašporta, ki marsikateremu športniku invalidu izboljšuje kakovost življenja in mu daje možnost vključevanja in razvoja od rekreativnega do vrhunskega parašporta. Za vzdušje na odru in topel sprejem so ob podpori navijačev poskrbele dobovske mažoretke, skupina Booom in Nuša Derenda.

Župan občine Brežice Ivan Molan je ob čestitki Leji poudaril, da občina podpira vse oblike športa in športnike, tako rekreativne kot tudi vrhunske. Župan je poudaril, da se zaveda izjemnega uspeha domače parašportnice, še posebej v letu, ko nosijo Brežice naziv Evropsko mesto športa 2022.

»Ponosni smo, ker ste nas s svojim uspehom vrnili v čas sprejemov ob odmevnih rezultatih. Verjamem, da bo Leja pravi navdih vsem mladim generacijam v Atletskem klubu Brežic,« je dodal župan.

Predsednik Atletskega kluba Brežice in Lejin dolgoletni trener Henrik Omerzu se še vedno dobro spominja Lejinih začetkov, saj je ob čestitki in predstavitvi zgodbe Lejinega športnega razvoja, dejal: ''Leja je pred 12 leti prišla na prvi trening. Takoj sem ugotovil, da je poseben deklič, ki se je treninga lotil z neverjetno vnemo.''

Iztok Glojnarič, Lejin oče in sedanji trener, je povedal, da se na 24. poletne olimpijske igre niso odpravljali po medaljo zaradi Lejine poškodbe kolena. Po prvi tekmi pa je postalo jasno, da Leja zmore doseči vrhunski rezultat kljub poškodbi, dežju in nizkim temperaturam. Tako je ob podpori fizioterapevta nastopila na vseh tekmah in ob dveh zlatih medaljah in 4. mestu dosegla še dva osebna rekorda.

Anton Petrič, vodja odprave na 24. poletne olimpijske igre gluhih in sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ter tolmač Matjaž Juhart sta dejala, da so izjemno ponosni na sodelovanje z Lejo in  njen izjemni talent.

Čestitkam za osvojeni zlati olimpijski medalji so se pridružili tudi Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite, Nejc Jeraša, direktor Atletske zveze Slovenije in Bogdan Kuhar, predsednik Društva gluhih in naglušnih Posavja,

Leja pa je svojim navijačem in podpornikom ob zahvali zaupala tudi načrte za prihodnosti: ''Najprej bi se rada pozdravila,  nato me čaka še svetovno prvenstvo, v mnogoboju pa želim preseči mejo 5.000 točk. Čez tri leta pa na olimpijado v Tokio''.

Leja Glorjanič sprejem-1.jpgLeja Glorjanič sprejem-2.jpgLeja Glorjanič sprejem-3.jpgLeja Glorjanič sprejem-4.jpgLeja Glorjanič sprejem-6.jpgLeja Glorjanič sprejem-7.jpg

 

<apr maj 2024 jun>
po to sr če pe so ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Aktualno

19.12.2022

Pravila nagradne igre - Praznični decemeber ETS

V sklopu nagradne igre ''Praznični december - ETS'', objavljamo pravila nagradne igre, ki poteka na uradni Facebook strani občine Brežice. Splošni pogoji in pravila nagradne igre – Praznični december - ETS

26.07.2022

V likovnem izzivu na temo športa sodelovalo več kot 180 otrok iz naše občine

Šport v naši občini najpogosteje povezujemo s turizmom in kulturo. Tokrat smo združili moči in ob začetku Mestne promenade Brežice uradno otvorili fotografsko-likovno razstavo z naslovom ''Evropsko mesto športa 2022'', ki jo je Občina Brežice organizirala v sodelovanju z Društvom likovnikov Brežice in Fotoklubom Brežice ter otroci vrtcev in osnovnih šol naše občine.

04.07.2022

Dan vodnih športov privabil na Brežiško jezero veslače in kajakaše iz celotne Slovenije

Zavod za šport Brežice je v sodelovanju z Občino Brežice na pobudo Veslaške in Kajakaške zveze Slovenije organiziral Dan vodnih športov na Brežiškem jezeru oziroma morju, kot ga poimenujejo občani in občanke, saj gre za drugo največje akumulacijsko jezero v Sloveniji. Dan vodnih športov je bil prvi večji dogodek na tem območju, kjer bo v prihodnjih letih zrasel dostopni vodni center, rekreativno središče za vse generacije, ki bo med drugim omogočalo izvedbo mednarodnih tekem v kajak-kanuju in veslanju.

27.06.2022

Dan vodnih športov na Brežiškem jezeru

Zavod za šport Brežice v sodelovanju z Občino Brežice vabi na DAN VODNIH ŠPORTOV na ''Brežiškem jezeru''.

13.06.2022

Likovni izziv na temo športa v Občini Brežice

17.05.2022

V Brežicah navdušeno sprejeli dvakratno olimpijsko prvakinjo Lejo Glojnarič

''Zlata Leja'' so v Brežicah z glasnim navijanjem in s kretnjami slovenskega znakovnega jezika sprejeli vrhunsko 19-letno atletinjo Lejo Glojnarič, ki se je iz 24. poletnih olimpijskih iger gluhih vrnila z dvema zlatima medaljama.

03.05.2022

V Brežicah sprejem za kolesarje projekta Dobrodelno okoli Slovenije 2022

Brežice so dokazale, da so Evropsko mesto športa 2022 v vsakem vremenu, saj je 1. maja potekal krajši sprejem za udeležence dobrodelnega kolesarskega podviga DOS 2022 kljub močnemu dežju. Župan Občine Brežice Ivan Molan je pozdravil sodelujoče in še posebej pobudnika obrodelnega projekta Damija Zupija. V petih dnevih, v času od 27. april – 1. maj 2022, so kolesarji prevozi traso okoli celotne Slovenije v razdalji nekaj več kot 1.225 km. Letos je bil cilj dirke zbrati sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin, kolesa so po posameznih postojankah tudi simbolno predali v namen.

21.03.2022

Delegacija občine Brežice sodelovala na gala prireditvi nagrajenih mest športa v letu 2022 v Torinu

Občina Brežice je na povabilo Aces Europe 21. 3. 2022 sodelovala na Annual Awards Ceremony z vsemi nagrajenimi mesti in regijam v letu 2022, ki so prejeli naziv Evropskega mesta/regije/območja športa 2022.

15.02.2022

PEKING DOMA v Brežicah in uraden začetek dogajanja Evropskega mesta športa 2022

S terenskim studiem in navijaško-rekreativnim središčem v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije v Brežicah 16 in 17. februarja gostuje Val 202, ki v času zimskih olimpijskih iger v Pekingu, olimpijski duh prenaša po celotni Sloveniji.

27.09.2021

Občina Brežice prejela naziv Evropsko mesto športa 2022

Občina Brežice je prva slovenska občina, ki je osvojila naslov Evropsko mesto športa (European Town of Sport) v kategoriji mest in občin z manj kot 25.000 prebivalci.

12.09.2021

Občina Brežice kandidira za naziv Evropsko mesto športa 2022 - DOBRODOŠLI V MESTU ŠPORTA ZA VSE GENERACIJE!

Občina Brežice se je po besedah župana Ivana Molana odločila za kandidaturo na podlagi številnih argumentov – od dosežkov športnikov do rednih vlaganj v športno infrastrukturo in programe športa.