Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.09.2022 / Sporočila za javnost

Evropski teden mobilnosti 2022

Deli na FBNatisni

Plakat ETM 2022

 

Objave in dogodki ETM 2022

17.9.2022    KOLESARJENJE ODPADE ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI!

S kolesom ob Savi od Radeč do Brežic

Kolesarjenje odpade.jpg

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2022 V BREŽICAH - program aktivnosti

Občina Brežice že 15. leto po vrsti sodeluje v mednarodnem projektu Evropski teden mobilnosti, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Tudi letos skupaj s številnim partnerji pripravljamo pester program aktivnosti, namenjen občanom vseh starosti. Preko vseh aktivnosti želimo ozaveščati širšo javnost o pomenu trajnostne mobilnosti, ki pripomore k boljšemu počutju in čistejšemu okolju. V nadaljevanju predstavljamo aktivnosti, partnerje, termine in kontaktne podatke za udeležbo.

 

Jutranja telovadba – 1000 gibov za vse (vsak dan)

Šola zdravja Brežice že vrsto let brezplačno izvaja vsakodnevno jutranjo telovadbo na več lokacijah v občini Brežice. S svojo vsakodnevno aktivnostjo so odlični promotorji trajnostne mobilnosti, saj udeleženci na telovadbo pridejo peš ali s kolesom, s telovadbo pa še dodatno okrepijo svoje zdravje. Aktivnost se izvaja vsako jutro med 7.30 in 8.00, v času Evropskega tedna mobilnosti pa se predstavljajo širši javnosti in vabijo dodatne udeležence.

Lokacije jutranje telovadbe.

-        Brežice, asfaltno igrišče za Marketom Mercator, Bizeljska cesta

-        Dobova, igrišče pred kulturnim domom

-        Cerklje, pred gasilskim domom

-        Krška vas, igrišče za cerkvijo

-        Velika Dolina, igrišče pod kozolcem pri osnovni šoli

-        Žejno, igrišče sredi vasi,

-        Zgornji Obrež, igrišče

-        Mostec, Brodarska hišica ob Savi,

-        Dečno selo, Kozolec pri Bubka baru.

Kontakt: Ana Kupina 041 745 04 in Ernest Sečen 041 747 956.

 

Aktivno v šolo  (12. – 23. 9. 2022)

V obdobju med 12. in 23. 9. 2022 bodo številne šole izvajale aktivnost Aktivno v šolo, ki vključuje aktivnosti Pešbus, Aktivno v šolo z Belim Zajčkom ter Aktivno v šolo s Kokoško Rozi. Pešbus je aktivnost, ki temelji na principu avtobusov. Otroci čakajo na določeni postaji in se ob točno določeni uri pridružijo ostali skupini otrok in potem skupaj po začrtani trasi nadaljujejo pot do šole in na »postajah« pobirajo ostale učence. Akciji Pešbus so se letos priključile OŠ Artiče, OŠ Dobova, OŠ Cerklje ob Krki in OŠ Brežice, ki bo aktivnost izvajala skozi celo šolsko leto. Aktivno v šolo z Belim Zajčkom in Kokoško Rozi so akcije za predšolske oz. osnovnošolske otroke. Pripravljene so za posameznike, namen pa je, da otroci pridejo vsaj del poti v vrtec oz. šolo aktivno in brez prevoza z avtomobilom. Vključujejo se vse oblike gibanja, od pešačenja, kolesarjenja, rolanja do skirojev in rolk. Aktivnosti bodo izvajali na OŠ Velika Dolina, OŠ Globoko ter številni vrtci.

 

Kolesarjenje od Radeč do Brežic  (17. 9. 2022)

Rekreativni kolesarski maraton Od Radeč do Brežic (S kolesom ob Savi) je tradicionalna prireditev v soorganizaciji občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. Gre za prireditev, ki promovira izbiro vlaka, kot javnega prevoznega sredstva, saj udeleženci dobijo brezplačne vozovnice od izbrane postaje do začetne točke in od cilja do izbrane postaje ter kolesarjenja. Udeleženci prevozijo ob reki Savi prevozijo traso skozi posavske občine. Letošnja izvedba se bo odvila v soboto, 17. 9. 2022. Prijave se zbirajo preko spletnega obrazca, ki je dosegljiv na, najpozneje do 15. 9. 2022.

Kontakt: Damjan Žerjav, 051 675 408.

Slika6 kolesar

 

Župani za volani (19. 9. 2022)

Zavod Sopotniki v številnih občinah po Sloveniji zgotavlja brezplačen prevoz za osebe starejše od 65 let. Prevoz zavod izvaja v sodelovanju z Občino Brežice, ZPTM Brežice in vozniki prostovoljci. V zavodu stremijo k temu, da je njihov prevoz, več kot prevoz, to pomeni, da prostovoljec šofer pomaga starejšemu v avto in iz njega, se z njim pogovarja in je do njega prijazen, spoštljiv in dobrovoljen. Držijo se svojega slogana Človek človeku sopotnik.  V času ETM tradicionalno izvedejo akcijo Župani za volani, katere se udeležujejo tudi župan in podžupani, ter direktorica občinske uprave, ki starejše zapeljejo po različnih opravkih.

 

Knjiga na kolesu (20. 9. 2022)

Občina Brežice se med drugim ponaša tudi z nazivom Branju prijazna Občina. Na osnovi omenjenega so na številnih lokacijah v občini postavljene ti. knjigobežnice, ki omogočajo brezplačno izmenjavo knjig med ljudmi. Prebrane knjige in tiste, ki za nekoga ne predstavljajo več dodane vrednosti so lahko za nekoga drugega pravi zaklad. Knjige so na voljo v posebnih hiškah – knjigobežnicah, ki so postavljene na zanimivih lokacijah. V sklopu ETM bomo knjigobežnice s pomočjo ambasadorjev branja in vodilnih na občinski upravi ter javnih zavodih opremili s odpisanimi knjigami Knjižnice Brežice in to s kolesom, peš ali na kak drug trajnostni način.

 

Lutkovna predstava – S pikapoko na pot, da ne bo nezgod (20. 9. 2022)

Ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti se prične že pri najmlajših. Tako bomo v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice za otroke organizirali brezplačno lutkovno predstavo, ki bo na igriv način otrokom približala trajnostno mobilnost.

Slika2 pikapoka

 

Dan brez avtomobila (21. in 22. 9. 2022)

Osrednji dogodek evropskega tedna mobilnosti je Dan brez avtomobila, ko na zaprti Cesti prvih borcev med Bizeljsko cesto in Kržičnikovo ulico ohromi mestni promet. Letošnja izvedba dneva brez avtomobila bo potekala kar dva dni, in sicer v sredo, 21. 9. in četrtek 22. 9. 2022.  Na prizorišču se bodo odvili kar štirje različni dogodki, namenjeni občanom različnih starostnih skupin.

V sredo dopoldne bomo v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice gostili oddajo »Dobro jutro«, kjer bomo kuhali na ulici z Mojco Mavec. Program se bo pričel ob 7:00h zjutraj, ko nam bodo trenerji iz Gibalne klinike Relive pripravili skupinsko vadbo na prostem. Ob 8:00h bo potekala vadba za starejše, ki bo pripravljena s strani Centra za krepitev zdravja. Sledi še predavanje o zdravi prehrani Nike Jevnik in pogostitev za vse udeležence. Vzporedno pa bodo potekale predstavitve lokalnih društev, kjer bodo predstavljali številne metode za ohranjanje zdravega načina življenja.

Sredino popoldne bo plesno obarvano, saj bomo pripravili Plesni večer na ulici. Na odru v središču mesta se bodo predstavile vse plesne skupine, ki delujejo v našem okolju. Tako bomo združili različne plesne žanre na isti oder in dokazali, da nas različnost povezuje. Nastopili bodo: PK Lukec, PD Imani, ŠKD Mažoretke Dobova, PLES za dame in gospode ter Bachailanda. Plesna društva bodo imela možnost predstavitve širšemu občinstvu, obiskovalci pa bodo po vzoru Mestne promenade, ki se je odvijala tekom poletja spoznali, da ulica ni le cesta skozi mesto ampak je lahko tudi prostor za družabni večer.

Četrtek zjutraj bodo ulico napolnili tradicionalno napolnili otroci. Na ulici bomo v sodelovanju z Zavodom za šport Brežice, športnimi in kulturnimi društvi, podjetji, javnimi zavodi, občinskim SPV in policijo pripravili številne poučne delavnice, spretnostne poligone in ustvarjalne kotičke, ki bodo predstavljale trajnostno mobilnost.

V popoldanskem času bomo v sodelovanju z Športno zvezo Brežice organizirali Brežiški športni vikend, kjer se bodo predstavila številna športna društva. Na dogodku se bodo predstavljale različne športne panoge, s katerimi se je moč ukvarjati v našem okolju. Športna društva bodo imela priložnost, da ob začetku šolskega leta privabijo nove člane.

Slika3 mestna promenada

 

Dan slovenskega športa – akvatlon (23. 9. 2022)

Dan slovenskega športa je državni praznik, ki ga praznujemo od leta 2020. Šport predstavlja gibalne oblike, ki pomagajo krepiti zdravje in dobro počutje. Občina Brežice, ki v letošnjem letu obeležuje naziv Evropsko mesto športa 2022 bo v sodelovanju s Športno zvezo Brežice in Plavalno akademijo Rok Kerin izvedla akvatlon, ki združuje plavanje in tek. Dogodek je namenjen tako rekreativcem kot profesionalnim športnikom, da preizkusijo nekaj novega. Dogodek bo potekal v Termah Paradiso in pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča v Dobovi. Dogodek bo vključen v vseslovensko akcijo "Predsednikov tek", ki ga ob dnevu slovenskega športa,  organizira in finančno podpira, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Kontakt: Jaka Lenart, 041 781 207

 

Pohod na Šentvid po Energijskih točkah z Danijelo Srpčič (24. 9. 2022)

Hoja je najstarejša oblika mobilnosti, pohodništvo pa je v zadnjem času vse bolj priljubljena oblika rekreacije. Prav tako je Šentvid postal priljubljena točka pohodnikov, saj se je nanj mogoče povzpeti po različnih poteh. Hkrati je Šentvid zaradi številnih termalnih žil v podzemlju pravi energetski vir. V sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Danijelo Srpčič bomo izvedli brezplačen Pohod na Šentvid po energijskih točkah. Udeleženci bodo na poti prejeli tudi številne nasvete, kako lahko sami krepijo svoje zdravje.

Obvezne predhodne prijave udeležencev na dogodek.

Kontakt: Klemen Mlakar, 040 618 260.

Slika4 Šentvid

 

Aktivna nedelja na Banovi domačiji v Artičah (25. 9. 2022)

Na Banovi domačiji v Artičah bomo v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice pripravili dogodek Aktivna nedelja. Udeležencem bomo postregli zdrav sadjarski zajtrk nato pa se bomo skupaj podali na pohod po energijski poti. Po koncu pohoda bo voden ogled nove sadjarske zbirke ter pogostitev za vse udeležence z hrano in pijačo. Posebno pozornost bodo prejeli udeleženci, ki se bodo dogodka udeležili s kolesom. Udeleženci bodo lahko okusili tudi zdrave dobrote lokalnih ponudnikov. Zaradi lažje organizacije so potrebne predhodne prijave.

Kontakt: Klemen Mlakar, 040 618 260.

 Slika5 Banova domačija

 

Program aktivnosti:

ETM 2022 - Program aktivnosti_popravljen 16.9.2022.pdf