Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.04.2016 / Sporočila za javnost

Obvestilo - potrebno prekuhavanje pitne vode na vodovodnem sistemu Mokrice

Deli na FBNatisni

Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o., obvešča uporabnike vodovodnega sistema Mokrice (naselja Rajec, Ponikve, Nova vas pri Mokricah, Obrežje, Jesenice na Dolenjskem, Slovenska vas, Mala Dolina, Velika Dolina, Cirnik, Perišče, Podgračeno, Laze, Koritno, Ribnica), da je zaradi mikrobiološke neskladnosti, z dnem 8. 4. 2016 uveden ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode.

Ukrep prekuhavanje pitne vode se izvaja do preklica! 

 

 *************************************************************************************************************

 

Navodilo za prekuhavanje pitne vode (povzeto po IVZ RS):

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev.

Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om). Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

POVZETEK • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.

• 3 minute vretja pomeni široko varnost.

• Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.

• Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.

• Vodo shranimo na hladnem.

• Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.