Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

18.06.2015 / Zanimivo

Brežice bodo dva dni v znamenju 39. srečanja mladih zamejskih športnikov

Deli na FBNatisni

Brežice – Na tiskovni konferenci so predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije, Urada Vlade RS za zamejce in Slovence po svetu, Športne zveze Brežice, Občine Brežice in Zavoda za šport Brežice predstavili dvodnevno prireditev, katere namen je ohranjanje slovenstva skozi športno druženje, spoznavanje matične domovine in tkanje prijateljskih vezi med vrstniki. Na brežiškem atletskem in nogometnem stadionu, v športni dvorani in telovadnici Gimnazije Brežice se bo 125 mladih zamejskih Slovencev iz Avstrije, Italije, Madžarske in letos prvič tudi Hrvaške pomerilo v malem nogometu, košarki, odbojki in namiznem tenisu.

 

 

 Tiskovna_konferenca_39_sre__anje_slovenskih___portnikov_iz_zamejstva_2.JPG

Tiskovne konference so se udeležili ambasador RS za šport, strpnost in fair play Miroslav Cerar, predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije Sonja Poljšak, Rudi Merljak iz Urada Vlade RS za zamejce, župan občine Brežice Ivan Molan, predsednik Športne zveze Brežice Stanko Tomše in direktorica Zavoda za šport Brežice Simona Zupančič

Športna zveza Brežice in Občina Brežice bosta 19. in 20.6.2015 gostili 39. srečanje slovenskih športnikov iz obmejnih dežel, ki ga Olimpijski komite Slovenije vsako leto pripravi za mlade slovenske športnike iz zamejstva - Furlanije Julijske-Krajine, avstrijske Koroške, Porabja na Madžarskem in Hrvaške. Tradicionalna prireditev, ki je namenjena vzpostavljanju ter ohranjanju medsebojnih stikov in prijateljskih vezi med mladimi zamejskimi Slovenci in spoznavanju matične domovine, se vsako leto odvija v drugem kraju, načeloma v občinah ob meji.  

 Tiskovna_konferenca_39_sre__anje_slovenskih___portnikov_iz_zamejstva_5.JPG

 

V Brežicah se bodo pri odbojki (ženske), košarki in nogometu (moški)  ter namiznem tenisu (ženske in moški) družili mladi zamejski Slovenci (starost do 15 let) iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške ter mladi brežiški športniki iz Nogometnega kluba Brežice, Koškarskega kluba Brežice ter Namiznoteniškega kluba Dobova.

 

Predsednik Športne zveze Brežice Stanko Tomše o športih v katerih se bodo pomerili mladi zamejski Slovenci.m4a

Župan Ivan Molan je izrekel dobrodošlico športnikom v občini Brežice. Veseli ga, da bodo igre potekale v Brežicah, saj je to tako priložnost za promocijo sodobne in kakovostne športne infrastrukture kot promocija turističnega kraja. Dejal je, da se kot župan občine ob meji močno zaveda pomena ohranjanje narodne identitete, zato je še toliko bolj vesel, da bodo mladi zamejci obiskali Brežice.

 Tiskovna_konferenca_39_sre__anje_slovenskih___portnikov_iz_zamejstva_4.JPG

Predsednica Komisije za zamejski šport Sonja Poljšak  in predstavnik Urada Vlade RS za zamejce in Slovence po svetu Rudi Merljak sta se strinjala, da je športna prireditev zelo pomembna za seznanitev mladih zamejskih Slovencev s kulturo in domovine ter za ohranitev povezave z matično domovino Slovenijo. Pravita, da so sredstva za izvedbo te prireditve gotovo najbolje naložena, za izvedbo prireditve Urad in Olimpijski komite namenita 8.000 evrov. Zaradi težav s pomanjkanjem financ Urada Vlade RS za zamejce in Slovence po svetu, ki so posledice rebalansa državnega proračuna, bo vložek Olimpijskega komiteja letos višji, da bo srečanje lahko izvedeno.

 

 Tiskovna_konferenca_39_sre__anje_slovenskih___portnikov_iz_zamejstva_3.JPG

V Brežicah predstavniki Športne zveze Brežice verjamejo, da bodo s kakovostno in sodobno športno infrastrukturo, organizacijo in spremljevalnim programom izvedbo srečanja dvignili na še višjo raven. Potrditev kakovosti svojega dela vidijo tudi v tem, da jim je Olimpijski komite Slovenije zaupal vodenje regijske pisarne za regiji Posavje in Zasavje.

Otvoritvena slovesnost 39. srečanja mladih zamejskih športnikov bo potekala v petek, 19.6.2015, pred Športno dvorano Brežice, s pričetkom ob 18. uri.