Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.07.2015 / Zanimivo

Kino v Brežicah

Deli na FBNatisni

Posavski muzej Brežice je, ob podpori Občine Brežice, za letošnje poletje kot novost pripravil program letnega kina pod zvezdami na grajskem dvorišču. S tem Občina nadaljuje aktivnosti za ponovno vzpostavitve kino dejavnosti v mestu.

V pester program letošnjega poletnega dogajanja v mestu Brežice je Posavski muzej Brežice umestil tudi program kino predstav. Te si bodo zainteresirani lahko ogledali v štirih torkovih večerih pod okriljem zvezd na grajskem dvorišču. Predstave bodo potekale 21. 7., 4. 8., 11. 8. in 25. 8. vse s pričetkom ob 21. uri.

Letni kino na grajskem dvorišču je nadaljevanje prizadevaj Občine Brežice za ponovno vzpostavitev kina v mestu. Občina je letos v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije uspešno izvedla projekt Nacionalnega filmsko-vzgojnega programa. Namen projekta je bil omogočiti dostopnost kakovostnih filmsko-vzgojnih programov v čim širšem slovenskem okolju in predvsem tam, kjer je tovrstna oblika vzgoje redka ali sploh ni v praksi. V projekt so se vključile vse osnovne šole v občini in Gimnazija Brežice. Okoli 400 otrok, učencev in dijakov zadnje generacije predšolske vzgoje, 4. in 8. razredov osnovnih šol in 3. letnika Gimnazije Brežice so si v mesecih od maja do junija v Kinu Brežice ogledali filme Rdeči balon, Vratar Liverpoola, Pobalinka in Kraljestvo vzhajajoče lune in jih podrobneje spoznali skozi voden razgovor.

Občinski svet Občine je na svoji 5. redni seji 9. 4. 2015 sprejel Sklep o potrditvi javnega interesa za ponovno vzpostavitev Kina Brežice. Za uresničitev tega javnega interesa Občina v mesecu avgustu objavila Javno zbiranje ponudb za oddajo prostora kinodvorane v brezplačen najem in pri temu izbrala ponudnika, ki bo zagotovil:

  • določen obseg prikazovanja komercialne in nekomercialne filmske produkcije;
  • kvaliteten program filmske vzgoje in izobraževanja primarno za predšolsko in osnovnošolsko populacijo;
  • izkazal partnerstvo z lokalno skupnostjo preko povezovanja lastnega programa z ostalimi ponudniki kulturnih dobrin v lokalni skupnosti, izobraževalnimi ustanovami ter akterji na ostalih področjih (gospodarstvo, turizem).

Podrobnejša opredelitev kriterijev bo določena z besedilom javnega zbiranja ponudb.

V primeru uspešno zaključenega javnega zbiranja ponudb, se lahko prvih kino predstav in ponovnega rednega delovanja kina v Brežicah nadejamo že letos oktobra.