Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.09.2015 / Sporočila za javnost

V Brežicah aktivni ob prvem evropskem tednu športa

Deli na FBNatisni

Brežice – Evropska komisija v tednu od 7. do 13. septembra letos prvič obeležuje evropski teden športa. V partnerstvu z Občino Brežice ponuja bogat program različnih športnih aktivnosti za vsakogar, posebej še za starejše, združenih pod imenom projekta »Šport ZA zdravo starost«.

Evropska komisija želi z evropskim tednom športa promovirati šport na splošno in spodbuditi čim večje število ljudi h gibanju. S tem namenom je Občina Brežice s partnerji iz lokalnega okolja in tremi mednarodnimi sooblikoval projekt pod imenom »Šport ZA zdravo starost«.

september 2015 O prvem evropskem tednu športa v občini Brežice Patricia Čular vodja projekta Šport za zdravo starost

 

SZS logo final

V sklopu tega že poteka od sredine meseca julija do konca septembra brezplačen program športne vadbe. V 27 urni tedenski program šestih različnih oblik vadbe na lokacijah na območju celotne občine se je v dobrem mesecu vključilo več kot 500 vadečih.

V mesecu septembru pa bo projekt dodatno ponudil številne priložnosti vsem, ki željo biti aktivni.

Pilates

12. septembra se lahko udeleženci projekta brezplačno skupinsko pridružijo Nikini nordijski hoji, ki letos poteka v Termah Čatež. Odpravijo se lahko na dolgi pohod (cca 10 km), kratki pohod (5km),  družinski pohod na 2 km, organizirana pa bo tudi tekma.

nordijska-hoja 3

13. septembra se bodo vsi zainteresirani udeležili obiska Jaruna. Tu Dunavska mreža Zagreb, hrvaški partner projekta »Šport ZA zdravo starost«  organizira 6,5 km pohod okoli Jaruna. Udeleženci si bodo na sprehodu ogledali športne potenciale Jaruna ter se aktivno udeležili rekreacije za vsa čutila v čutnem parku.

Od 13. do 16 septembra poteka pilotno v Brežicah štiri dnevni brezplačni športni oddih. Občina bo v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in Splošno bolnišnico Brežice izvedla turistični paket za 50 udeležencev, starejših od 65. leta. S tem želi preveriti večjo možnost vključevanja športnih in zdravstvenih potencialov okolja v turistično ponudbo.

Splošna vadba za moč in dobro počutje

V soboto, 19. septembra se bo ekipa projekta »Šport ZA zdravo starost« priključila promociji Evropskega tedna mobilnosti in dneva brez avtomobila. Odpravila se bo na kolesarsko popotovanje "S kolesom ob Savi" od Radeč do Brežic.

V tednu od 21. do 26. septembra bodo uradno v javno uporabo predane vzpostavljene javno dostopne športne površine. Te so razdeljene na dva sklopa. Na območju Športno rekreacijskega centra Grič bodo postavljene naprave za t.i. street workout. Namenjene bodo zahtevnejšim športnikom, ki bodo z vadbo na napravah nadgradili svoj redni trening. Prav gotovo bodo v dobro podporo članom društva Kajakaški klub Brežice, pobudniku projekta »Šport ZA zdravo starost«.

Supanje

Na območju grajskega parka pa bodo postavljene naprave za fitnes na prostem, prilagojen za uporabo starejšim. Sklop naprav bo omogočal izvajanje kardiovaskularnih vaj za celotno telo, posebej vaj zadnjega dela trupa, zadnjih ramenskih mišic, sprednjih mišic ramenskega obroča in prsnih mišic, trening nog, mišic pasu  in trebušnih mišic. Ves teden bodo v duhu medgeneracijskega športnega sodelovanja potekale vodene vadbe s ciljem predstavitve naprav starejšim.

26. september dan za šport

Prva jesensko obarvana sobota bo letos središče mesta Brežic napolnila s športnim dogajanjem. Dan je namenjen promociji športa. Občina Brežice se ponaša s številnimi športnimi društvi z izrednimi dosežki na državnem, evropskem in mednarodnem nivoju.

Športni sejem bo posameznikom ponudil priložnost prodaje in nakupa športne opreme, strokovna predavanja na temo prehrane in športa pa bodo opremila obiskovalce z novimi znanji. Mesto bo tokrat prizorišče tudi za skate in  BMX veščine, turnir v ulični košarki, zorbing za otroke, Dunkin Devils show, spektakel košarke in akrobacij in še …  Posebna predstavitev športa bo ta dan potekala tudi na Športno rekreacijskem centru (ŠRC) Grič ob reki Krki.

RC Grič

Na zaključnem dogodku se bodo brežiškim partnerjem pridružili tudi mednarodni partnerji: Dunavska mreža iz Zagreb, Kajak kanu klub Tarkett iz Baćke Palanke in Nacionalni park Una d.o.o iz Bihaća. S temi sodelujočimi Občina že snuje nove projekte, povezane s projektom Vodnega centra, ki nastaja ob izgradnji HE Brežice.

devils11

Vse dodatne informacije o projektu in posamezni začrtani aktivnosti so vsem zainteresiranim na voljo pri Patricii Čular, vodji projekta ( ali 051 305 373) in Mitji Oštrbenk, koordinatorju projekta ( ali 040 757 756).

 

Projekt »Šport ZA zdravo starost« sofinancira Evropska komisija skozi program Erasmus +. Projekt promovira Evropski teden športa, ki letos poteka prvi od 7. do 13. septembra pod sloganom #beactive.

 

Erasmus EWOS-BEACTIVE-visual-blue jpg