Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

10.12.2015 / Sporočila za javnost

Razlika med 536 evri in 522 evri povprečnine bo povzročila zmanjšanje pravic prebivalcev

Deli na FBNatisni

Brežice, Slovenija – Občinski svet Občine Brežice je sprejel Sklep o nasprotovanju 54., 55. in 56. členom Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2016 in 2017, saj ugotavlja, da Vlada RS in Državni zbor s tako dodeljeno višino finančnih sredstev ogrožata smisel in obstoj lokalne samouprave in še dodatno siromašita prebivalke in prebivalce občin, ki so zaradi socialne in ekonomske krize že tako zelo prizadeti. Prav tako pa državna raven deluje v nasprotju s pravili pravne države, saj že nekaj let določa višino povprečnine v nasprotju z Zakonom o financiranju občin.

Župan občine Brežice Ivan Molan je dejal, da bo znižanje sredstev povprečnine iz 536 evrov na 522 evrov, prikrajšalo prebivalce pri njihovih pravicah, saj občine s tem zneskom ne bodo zmogle zagotavljati vseh nalog, ki jih država z zakonodajo nalaga lokalnim skupnostim. Zmanjšanje sredstev občinam s strani države kljub rasti BDP-ja in povečanjem stroškov občin  pomeni, da bodo državljanke in državljani prikrajšani pri pravicah, ki so jim bile z zakoni že zagotovljene.

Tudi Računsko sodišče opozarja, da država ne upošteva zakon o financiranju občin v celoti, in da bi morala višina povprečnine temeljiti na objektivnih izračunih, ki odražajo dejanske stroške občin. Višina t.i. povprečnine, ki predstavlja sredstva občine za izvajanje z zakonom določenih nalog, nikakor ne more biti predmet pogajanj med Vlado RS in slovenskimi občinami. 

20151207 173042