Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.01.2016 / Zanimivo

Leto 2015 v občini Brežice

Deli na FBNatisni

Na začetku novega leta se ob popotnici dobrih želja ozremo na prehojeno pot in se spomnimo tistih dogodkov, ki so zaznamovali preteklo leto. V občini Brežice so leto 2015 zaznamovali različni dogodki in posamezniki, ponosni smo bili na dosežke naših občanov in društev, veselili smo se novih pridobitev, posebno preizkušnjo pa je predstavljala migrantska kriza, ki je vrhunec dosegla v mesecu oktobru. Verjamemo, da nam bodo pretekli uspehi in izkušnje spodbuda za nadaljnjo sodelovanje in ustvarjanje življenja v naši občini, občini Brežice.

Januarja so prejeli priznanja udeleženci tečaja Migam za računalnikom, ki je namenjen računalniškemu opismenjevanju starejših in ga s proračunskimi sredstvi podpira Občina Brežice. Potekala je tudi 1. izredna seja Občinskega sveta Občine Brežice, na kateri so svetniki izrazili nasprotovanje znižanju sredstev t.i. jedrske rente občini, za katero se je samovoljno odločila Vlada RS.  

Foto1 1. izredna seja Občinskega sveta Občine Brežice

Februarja so se otroci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece razveselili novega kombija za prevoz. Župan občine Brežice Ivan Molan je za teden dni oblast predal županu Dobovskega Fašjenka dr. Stresu, prevzemu oblasti pa so se upirale občinske »cuprance«.

Foto2 Prevzem oblasti Fašjenk Dobova

Marca je Občina Brežice v sodelovanju s čebelarji in učenci posadila medoviti drevesi v parku pri Kosah in pri OŠ Brežice. Podjetniški center ZPTM Brežice je uspešno zaključil s 1. start up šolo, v prostorih Občinskega sveta Občine Brežice je potekal otroški parlament, člana DBV Katana Jan Zupančič in Krištof Strnad sta osvojila naslov svetovnih prvakov v duo sistemu med kadeti na svetovnem prvenstvu za kadete in mladince v Atenah.

Foto3 Sajenje medovitega drevesa pri OŠ Brežice

Aprila so občino in župana obiskali stanovalci Doma upokojencev Brežice, izbrano je bilo novo županovo vino, zakonca Bruderman pa sta obeležila diamantno poroko. Obiskovalci so si prvič ogledali kulturno prireditev v obnovljenem prosvetnem domu Artiče, občina je organizirala 1. mednarodno konferenco o zaščiti, reševanju in pomoči.

Obisk___lanic_pevskega_dru__tva___arek_iz_DU_Bre__ice_6.JPG

Maja je bil namenu predan novi most čez potok Močnik, ki povezuje kraja Zgornji Obrež in Pesje ter brežiško in krško občino. Gasilska zveza Brežice je praznovala 60 let uspešnega delovanja in ob tej priložnosti prejela plaketo Občine Brežice.  Staro mestno jedro je oživelo s sobotnimi prireditvami pod skupnim imenom »Maj v mestu«.

Foto4 Maj v mestu - Pojoci vrtiljak

Junija je festival »Brežice, moje mesto« privabil številne obiskovalce na koncerte in različne dogodke, župan je v Viteški dvorani sprejel najuspešnejše osnovnošolce. OŠ Dobova je po 30 letih dobila zunanja igrišča, v Brežicah je potekala tudi vseslovenska proslava ob 500 letnici kmečkega upora 1515 - Le vkup, le vkup uboga gmajna.

Otvoritev_igri_____pri_O___Dobova_240.JPG

Julija so na OŠ Velika Dolina dobili novo kotlovnico kot nadgradnjo energetske sanacije iz l. 2014. Po krajih občine so občani telovadili na brezplačnih vadbah pod vodstvom usposobljenih vaditeljev v sklopu projekta Šport za zdravo starost.

Foto5 Šport za zdravo starost

Avgusta je diplomiral prvi diplomant Fakultete za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah. Pišece je obiskal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer se je seznanil s projektom »Moja hiša je tvoj dom«. Ob 90. rojstnem dnevu je župan obiskal oktobrsko nagrajenko in starosto brežiškega planinstva ter častno predsednico Planinskega društva Brežice Marijo Veble.

Foto6 90 let Marije Veble

Septembra je 50 let delovanja praznovala Občinska turistična zveza in ob jubileju prejela plaketo Občine Brežice. Ob svetovnem Dnevu brez avtomobila je bila namenu predana prva električna polnilnica za vozila v mestu. Otroci iz OŠ Cerklje ob Krki so se z novim šolskim letom preselili v nadomestne prostore v objektu vojašnice Cerklje ob Krki, na prvi šolski dan jih je v novih učilnicah obiskal župan.

Foto7 Šolarji OŠ Cerklje ob Krki v nadomestnih prostorih

Meseca oktobra, ki ga je močno zaznamovala migrantska kriza, ta je za nekaj dni ohromila življenje v krajih ob meji, obeležuje občina svoj praznik. Na svečani seji je bil za častnega občana proglašen Dragutin Križanić. Občina je  uspešno zaključila večmilijonski infrastrukturni projekt namenjen zagotavljanju oskrbe s kakovostno pitno vodo, Hidravlične izboljšave. Potekal je Podjetniško-obrtniški in kmetijski sejem, veseli smo bili naziva Slovenska kmetica l. 2015, ki je šel v roke brežiške občanke Lee Babič. Župan je imenoval novega podžupana Jureta Pezdirca.

Foto8 Migranti na območju Sprejemnega centra Livarna Dobova oktober 2015

Novembra so brežiške šole in vrtci pripravili slovenski zajtrk, župan je sprejel uspešni mladi športnici - karateistki Nastjo Galič in Kajo Budič, ki sta se uvrstili  na 9. svetovno mladinsko, kadetsko U21 prvenstva v karateju v Indoneziji. Občina Brežice je uredila tudi nadomestni habitat za živali v IPC Brezina.

Foto9 Sprejem za karateistki

Decembra je bila podpisana pogodba za izgradnjo nove OŠ Cerklje ob Krki, ponovno je zažel delovati brežiški kino, na novoletnem sprejemu je plaketo Občine Brežice prejela Zdenka Močnik v zahvalo in priznanje za izjemno požrtvovalnost ter osebno angažiranost pri zagotavljanju pomoči ob naravnih nesrečah in begunski krizi v občini Brežice. Občina je bila ponovno uspešna na razpisu Evropske komisije in pridobila sredstva za mednarodni projekt »Začuti svobodo vode«, namenjen športnemu udejstvovanju ljudi z invalidnostjo.

Foto10 Podelitev plakete Zdenki Močnik