Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

12.01.2016 / Projekti

Na OŠ Velika Dolina imajo novo kotlovnico in obnovljeno zobno ambulanto

Deli na FBNatisni

Velika Dolina, januar – Župan občine Brežice Ivan Molan je obiskal Osnovno šolo Velika Dolina, ki je letošnjo zimo pričakala energetsko učinkovita, saj so v času poletnih počitnic v šoli uredili kotlovnico in tako poskrbeli za posodobljen in učinkovitejši sistem ogrevanja. Župan si je skupaj z ravnateljico Mojco Bregar Goričar ogledal novo kotlovnico in obnovljeno zobno ambulanto. Ambulanta je pomembna pridobitev za starše in otroke, saj so učenci deležni zobozdravstvene oskrbe med poukom in tako otroci kot starši prihranijo pri času in prevozu, ravnateljica pa je pohvalila tudi odlično sodelovanje z zobozdravnico. Na šoli si želijo, da bi ambulanta lahko delovala vsaj dvakrat na teden in tako postala še bolj dostopna, tudi za krajane.

Obnovljena zobna ambulanta na OŠ Velika Dolina

Ob obisku župana s sodelavci so se osnovnošolci, člani šolske dramske skupine, predstavili z igrico »Izgubljena snežinka« pod vodstvom mentorice Zvonke Jarkovič. Osnovno šolo Velika Dolina obiskuje 108 šolarjev, v vrtcu pa skrbijo za 50 otrok.

Predstava Izgubljena snežinkaNastopajoči v igrici Izgubljena snežinka

Učenci med ogledom predstave Izgubljena snežinka

Energetska sanacija šole

Objekt osnovne šoli na Veliki Dolini je bil energetsko saniran v letih od 2013 do 2014 z nadgradnjo v l. 2015 z namenom izboljšanja pogojev za delo ter učenje in učinkovitejše izrabe energije.

V 1. fazi je občina s pomočjo evropskih sredstev toplotno izolirala podstrešje, zamenjala dotrajano stavbno pohištvo, optimizirala ogrevalni sistem (vgradili 154 termostatskih ventilov) in vgradili toplotno črpalko za učinkovito pripravo sanitarne tople vode.

upan Ivan Molan na obisku OŠ Velika Dolina s sodelavci

V 2. fazi, ki je potekal med poletnimi počitnicami l. 2015, je bil obstoječ sistem ogrevanja na plin zamenjan s t.i. bivalentnim ogrevalnim sistemom, ki je sestavljen iz toplotne črpalke zrak-voda in dveh plinskih kondenzacijskih kotlov, ki obratujeta le, ko toplotna črpalka sama ne zmore doseči zadostne temperature ogrevanja. 

Nova kondenzacijska kotla v kotlovnici na OŠ Velika Dolina

Vrednost celotnega projekta znaša cca 447.000 evrov, od tega je občina za 1. fazo pridobila 225.405 EUR evropskih sredstev na razpisu Ministrstva za infrastrukturo in prostor v sklopu operacij iz naslova prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb« razvojne prioritete »Trajnostna raba energije« OP razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013.

Učinkovito ogrevanje in prihranek energije

Z energetsko sanacijo je zagotovljeno učinkovitejše ogrevanje in s tem boljši pogoji za izvajanje vzgojnih in izobraževalnih dejavnosti šole in vrtca. Z uporabo obnovljivih virov energije za ogrevanje (toplotna črpalka) so se zmanjšale tudi emisije toplogrednih plinov v ozračje.

Pričakovani letni prihranek energije po energetski sanaciji je 146 MWh, kar naj bi dosegli po prvem letu delovanja. Do sedaj zbrani podatkih kažejo, da je šola že v letu 2015 zaradi učinkovitejšega sistema prihranila za približno 125 MWh celotne energije.

OŠ Velika Dolina