Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.08.2016 / Župan

Župan čestital dijakinji Žani Florjanič Baronik za srebrno medaljo

Deli na FBNatisni

Brežice, 29. avgust – Župan občine Brežice Ivan Molan se je udeležil sprejema, ki ga je za Žano Florjanič Baronik, dijakinjo 2. letnika, pripravila Gimnazija Brežice. Žana je na 13. geografski olimpijadi (The International Geography Olypmiad – iGeo) v Pekingu osvojila srebrno medaljo. Župan Ivan Molan je nadarjeni dijakinji čestital in ji izročil priložnostno darilo, ki jo bo spominjala na rodne Brežice. Župan je dejal, da so tovrstni uspehi prav posebno priznanje spodbudnemu okolju in kakovostnemu izobraževalnemu sistemu ter učiteljem v občini Brežice.

Žana Florjanič Baronik je v Pekingu s svojimi tremi vrstniki iz gimnazij Ptuj, Ravne na Koroškem in Želimlje za Slovenijo dosegla zgodovinski uspeh na področju geografije, je dejal Žanin mentor, profesor geografije na Gimnaziji Brežice, Boštjan Špiler.  Predstavil je tudi Žanino naporno pot do medalje, za katero je žrtvovala svoj prosti čas, saj so priprave potekale med počitnicami in so zahtevale veliko volje, vztrajnosti ter odrekanja. Sprejema v prostorih brežiške gimnazije so se udeležili tudi ravnatelj Uroš Škof, člani profesorskega zbora in učitelji geografije.

Sprejem 29 avgust 2016 2Sprejem 29 avgust 2016 3Sprejem 29 avgust 2016 4Sprejem 29 avgust 2016 5Sprejem 29 avgust 2016 1Sprejem 29 avgust 2016 6

Geografska olimpijada je namenjena dijakom celega sveta in je uvodni del vsakoletnega mednarodnega geografskega kongresa (International Geographical Congress), ki je letos 33. po vrsti in prav zdaj poteka v Pekingu. Letošnja geografska olimpijada je bila največja doslej, saj je na njej tekmovalo 174 dijakov iz 47 držav, sodelovalo pa je 88 mentorjev. Slovenski dijaki so na geografski olimpijadi že večkrat dosegli visoke rezultate, toda letošnja bera dveh srebrnih in dveh bronastih priznanj je, kot je zapisal vodja slovenske odprave Danijel Lilek, svetovalec za geografijo na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, zgodovinski uspeh. K temu zelo pomembnemu dosežku pa je največ prispevala najmlajša članica ekipe, brežiška dijakinja Žana Florjanič Baronik, ki je med njimi posegla celo najvišje (povzeto po prispevku Gimnazije Brežice).