Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.12.2016 / Župan

Na novoletnem sprejemu župan podelil plaketo Juretu Tomiču

Deli na FBNatisni

Čatež ob Savi, 16. december – Na novoletnem sprejemu župana občine Brežice se tradicionalno srečajo tisti, ki ustvarjajo življenje v občini Brežice – podjetniki, predstavniki javnih zavodov, krajevnih skupnosti, verskih institucij, društev in zvez. Na dogodku, ki je potekal v hotelu Terme, je župan Ivan Molan podelil plaketo Občine Brežice kuharskemu mojstru Juretu Tomiču v zahvalo in priznanje za dosežke na področju gastronomije in za promocijo občine.

Po Zdravljici, ki je bila posvečena obeležiti 25. obletnice  samostojnosti  Slovenije, se je  župan Ivan Molana v svojem nagovoru zahvalil vsem posameznikom, ki so prispevali k razvoju in podobi današnje občine. Po županovih besedah je eden ključnih dosežkov ta, da je občina stabilna, da normalno posluje, saj preko proračunskih sredstev skrbi kar za 18 javnih zavodov in za enakomeren razvoj vseh krajev.  Župan je izrazil veselje nad krepitvijo podjetništva in turizma, kar potrjujeta uspešna prodaja treh zemljišč v obrtni coni Dobova in povečano število nočitev v občini.

prednovoletni sprejem zupana molana35

O prejemniku plakete

Jure Tomič se je po končani srednji živilski šoli v Mariboru odločil za preučevanje vina. Profesionalno ukvarjanje s sommelierstvom ga je popeljalo v svet, zaključil je šolanje v Londonu in leta 2010 postal državni sommelierski prvak in četrtfinalist evropskega prvenstva v Strasbourgu v Franciji.

Ker sta vino in hrana tesno povezana, se je odločil, da s svojo družino odpre lastno restavracijo v rodnih Brežicah. Leta 2008 je bil povabljen v Milano na kongres avtorske kuhinje IDENTITA GOLOSE, ter na kongres ALPE ADRIA COOKING.

Tako je prišlo do prelomnice – Ošterija Debeluh je bila sprejeta v vodič JEUNES RESTAURATEURS D‘EUROPE. V tej knjigi je zbranih okoli 300 najboljših evropskih restavracij, ki jih vodijo mladi do osemintridesetega leta starosti. Čez tri leta je postal tudi predsednik te organizacije za Slovenijo.

Povabljen je bil v najprestižnejši gastronomski viteški red na svetu, CHAINE DES ROTISSEURS, katerega častni predsednik je monaški knez Albert, in dobil naziv MAITRE RESTAURATEUR. V letu 2016 pa si je prislužil še naziv SVETOVNI PRVAK V KUHANJU TESTENIN. Po tem uspehu ga je v Brežicah obiskalo 25 televizijskih hiš z vsega sveta, o dogodku pa je pisalo okoli 900 medijskih hiš doma in po svetu.

prednovoletni sprejem zupana molana40

prednovoletni sprejem zupana molana44

Glasbeni program izvedla štipendista Občine Brežice

Program dogodke je povezovala Vesna Kržan, z glasbeno-umetniško obogatitvijo prireditve pa sta se zbranim predstavila štipendista Občine Brežice (Posavska štipendijska shema), nadarjena mlada glasbenika Tjaša Zidanič in Karlo Kočnar. Župan Ivan Molan in direktor Regionalne razvoje agencije Posavje Martin Bratanič sta ob tej priložnosti glasbenikoma tudi izročila pogodbi o štipendiji. Občina Brežice je sicer podelila štiri štipendije za študij v tujini z javno veljavnostjo na področjih glasbe, umetnosti in kulture za šolsko leto 2016/2017. Preostala dva štipendista sta Simon Roguljič in Janez Hrastovšek, ki sta bila zaradi študijske obveznosti zadržana v tujini.

prednovoletni sprejem zupana molana38prednovoletni sprejem zupana molana48prednovoletni sprejem zupana molana49prednovoletni sprejem zupana molana53prednovoletni sprejem zupana molana54

Tjaša Zidanič študira klasično petje na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu in zaključuje magistrski študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Karlo Kočnar je zelo nadarjen in perspektiven kitarist, njegova 12-letna glasbena kariera je polna uspehov s tekmovanj in nastopov, njegov zadnji odmeven dosežek je uspešno opravljen sprejemni izpit za študij kitare na Kraljevi akademiji v Londonu.