Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

21.04.2017 / Župan

Razglasitev Županovega vina 2017

Deli na FBNatisni

V Mestni hiši je 20.4.2017, potekala že 5. razglasitev Županovih vin, kjer je bil za leto 2017 razglašen dvojček vin - cviček PTP in modra frankinja. Zmagovalno vino cviček PTP je že drugo leto zapored pridelal Stanislav Barkovič iz Društva vinogradnikov Jesenice – Dolina, modro frankinjo pa Andrej Klemenčič iz Društva vinogradnikov Bizeljsko.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je poudaril, da je izbor županovega vina namenjen promociji vina in da uveljavljenost dogodka kaže na uspešno sodelovanje med vinogradniki in društvi. Županovo vino služi protokolarnim in promocijskim namenom občine in ima posebno, častno mesto v vinoteki Mestne hiše.

naslovna

Predsednica ocenjevalne komisije Milena Rožman, je poudarila, da ima komisija v sestavi Roman Baškovč, Branko Bosina, Jože Prah in Adi Brod, zelo težko nalogo, saj so vzorci vin vsako leto boljši, odstopanja med njimi  zelo majhna in ob tem imajo zelo težko nalogo, saj morajo izbrati najboljšega izmed vseh zelo dobrih vzorcev vin.

županovo vino 504  županovo vino 537

Izbor »Županovega vina« vsako leto poteka v 2 fazah. V prvi fazi gre za izbor na nivoju društvenih ocenjevanj vin, ki ga vinogradniška društva izvajajo vsako leto v okviru svoje redne dejavnosti. Deset najbolje ocenjenih vin iz vsakega društva se uvrsti v drugo fazo izbora. Na izbor  »Županovo vino za leto 2017« se je uvrstilo: 30 najbolje ocenjenih vzorcev cvička PTP iz naslednjih vinogradniških društev: DV Dolina – Jesenice, VTD Gadova peč in VTKD Cerklje ob Krki ter 30 najbolje ocenjenih vzorcev modre frankinje iz naslednjih vinogradniških društev: DV Bizeljsko, VD Sromlje in VD Pišece. Ocenjevalna komisija je izmed 30-ih vzorcev cvička PTP izločila en vzorec, medtem ko je izmed 25-ih vzorcev modre frankinje izločila 3 vzorce.

županovo vino 553   županovo vino 560

Zmagovalca ocenjevanja Županovega vina bosta na festivalu Brežice, moje mesto (Dan kruha, vina in salam) v last prejela prehodni pokal, ki že zadnjih nekaj let domuje v vinskih kleteh vsakokratnih aktualnih zmagovalcev.

 

Dogodek sta z glasbenimi točkami popestrila učenca Glasbene šole Brežice, Rok Količ in Matej Franko.  

 

O izboru Županovega vina so povedali: