Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

26.07.2017 / Zanimivo

Reka Krka je primerna za kopanje

Deli na FBNatisni

Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano je opravil analizo vzorcev vode iz rek zaradi ugotavljanja primernosti za kopanje. Vzorčenje so opravili na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, niso pa pokrita z državnim monitoringom. Vse vzorce kopalnih vod so ocenili skladno z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur.l. RS 25/08) in Priporočili o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepovedi ali odsvetovanja kopanja na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih (NIJZ). Na podlagi rezultatov analize vzorcev je reka Krka ocenjena kot primerna za kopanje, prav tako gramozna jama Boršt.

Poročilo in rezultati analize Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano glede primernosti rek

 

Priporočila in opozorila Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano:

♦            Vode iz rek ne smemo uporabljati za pitje ali pripravo hrane.

♦            Med kopanjem se moramo izogibati požiranju vode; še posebej je pomembno na to opozoriti otroke!

♦            Potrebna je posebna previdnost pri skokih v vodo; na mestih kjer ni možno oceniti globino vode (temna, kalna voda) je to početje zelo tvegano!

♦            Za starše: male neplavalce in čofotalce ne smemo nikakor pustiti same in brez nadzora v bližini rek ali drugih vodnih površin.

♦            Po kopanju priporočamo prhanje z zdravstveno ustrezno pitno vodo.

♦            Vsi previdnostni ukrepi so še posebno pomembni po morebitnih padavinah (nevihte...)

 

Uredba o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur. l. RS 25/08), http://pisrs.si/Pis.web/preqiedPredpisa?id=URED470i. julij 2017

PRIPOROČILA O VARNOSTI KOPANJA S SMERNIMI VREDNOSTMI ZA PREPOVED ALI ODSVETOVANJE KOPANJA NA NARAVNIH KOPALIŠČIH OZIROMA KOPALNIH OBMOČJIH, http://www.niiz.si/sites/www.niiz.si/files/uploaded/priporocila o varnosti kopanja naravna kopalisca.pdf. julij 2017

BeFunky_krka1a.jpg