Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.08.2017 / Župan

V Brežicah varnejši v prometu z inovativnim sistemom COPS@road

Deli na FBNatisni

Občina Brežice z rednimi investicijami skrbi za izboljšave prometne varnosti, v letu 2017 pa je naredila še dodaten korak k večji varnosti v prometu in je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila križišče Gubčeve ulice in Hrastinske poti v Brežicah z opozorilnim sistemom COPS@road.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je na današnjem simboličnem odprtju poudaril, da gre za dodaten prispevek k izboljšanju varnosti udeležencev v prometu na tem križišču, ter opozoril, da je za varnost v prometu še vedno najpomembnejše dosledno spoštovanje prometnih predpisov.

Po podatkih Policijske postaje Brežice so se v križišču Gubčeve ulice in Hrastinske poti v zadnjih letih pripetile nesreče, v katerih je bilo poleg zverižene pločevine telesno poškodovanih osem oseb. V vseh primerih je do prometne nesreče prišlo zaradi neupoštevanja pravil o prednosti.

Sistem COPS@road na križišču Gubčeve ulice in Hrastinske poti v Brežicah

Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na križišču Gubčeve ulice

Na omenjenem križišču je zdaj postavljen opozorilni sistem COPS@road (Collision Preventing Safety system). Sestavlja ga modularni nabor aktivnih prometnih znakov, individualno prilagojenih glede na posebnosti posameznega cestnega odseka. Sistem s pomočjo detektorjev v splošnem zazna približevanje udeležencev odseku iz več smeri ter jih s pomočjo svetlobnih signalov opozarja na nevarnost trka v realnem času.

Predstaviki podjetja Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) poudarjajo, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

Skupaj za večjo prometno varnost

Župan Občine Brežic Ivan Molan je dejal: »Del dolgoročne vizija razvoja občine je tudi izboljšana prometna varnost za vse udeležence v prometu. Intenzivno in redno skrbimo za obnove in sanacije cest, posebno pozornost pa namenjamo gradnji pločnikov in kolesarskih stez ob državnih in lokalnih cestah. V tem letu je občina za izboljšanje prometne infrastrukture namenila kar dobre tri milijone evrov proračunskih sredstev. Ker se v Občini Brežice na različne načine trudimo povečevati varnost za vse udeležence v prometu, smo veseli sodelovanja, s pomočjo katerega smo na tem križišču postavili opozorilni sistem COPS@road. Upam, da bo postavitev tega sistema bistveno vplivala na zmanjšanje nesreč.«

Zavarovalnica Triglav projekt Skupaj za večjo prometno varnost izvaja že vse od leta 2014. V tem času je podprla postavitve sistemov COPS@road na nevarnih prometnih točkah v skupno 23 občinah po Sloveniji, kjer obstaja povečana nevarnost trkov. Tako skladno s poslanstvom ustvarjanja varnejše prihodnosti aktivno prispeva k izboljšanju razmer na slovenskih cestah.

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K.

Peter Korun, direktor podjetja A.s.K..MP3