Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

28.09.2017 / Zanimivo

Evropski teden mobilnosti 2017 v Brežicah

Deli na FBNatisni

Občina Brežice se je tudi letos pridružila vseevropski kampanji »Evropski teden mobilnosti« (ETM), ki je potekala po celi Evropi med 16. in 22.septembrom 2017. Letošnji slogan kampanje je bil: Združimo moči, delimo si prevoz. To je čas, ko se še posebej poudari, da s trajnostnimi oblikami prevoza, kot so kolesarjenje, javni potniški promet, hoja in tudi sama delitev prevoza, zmanjšamo negativne vplive motornega prometa na okolje, hkrati pa naredimo nekaj za svoje zdravje z več gibanja in tudi druženja.

 

ETM smo pričeli v soboto 16.9.2017 s kolesarjenjem »S kolesom ob Savi« od Radeč do Brežic, ki ga je že tretjič izpeljalo Kolesarsko društvo Sevnica  v organizaciji posavskih občin  Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. Kljub slabi vremenski napovedi, se je zbralo okoli 25 kolesarjev, ki so v približno 5ih urah opravili 60km dolgo pot ob Savi ter jo zaključili v gradu v Brežicah. Ugotovili smo, da so vzdolž cele trase pojavljajo manjše nove pridobitve, ki olajšajo pot kolesarjem. V Mladinskem centru pa je bil tega dne izpeljan tematski »Živ žav« za otroke.

DSCN2101

Med tednom se je vsako jutro v Športni dvorani izvajala dobro obiskana jutranja telovadba »1000 gibov – jutranja vadba za vse«.Izvedeni sta bili tudi srečanji mladih prostovoljcev iz vrst dijakov Gimnazije Brežice in programa Predšolske vzgoje z varovanci Doma starejših občanov Brežice.

IMG 7515

V četrtek 21.9.2017 smo v promet predali in otvorili novo dvosmerno kolesarsko stezo in pločnik ob Dobovski cesti v Brežicah, kar je že eden izmed dosežkov, zastavljenih v Celostni prometni strategiji Občine Brežice, ki je bila sprejeta letos maja.

IMG 7350

V petek, 22.9.2017, je na zaprtem delu Ceste prvih borcev v Brežicah, v organizaciji Zavoda za šport potekal “Dan brez avtomobila”, ki so ga je udeležilo okoli 700 šolarjev iz Osnovne šole Brežice, Globoko in dr. Jožeta Teropšiča Dobova.

DSCN2108

Ponujeno jim je bilo veliko delavnic vezanih na temo ETM, ki so jih pripravili partnerji projekta (po abecednem vrstnem redu: Atleski klub Brežice, Ekonomska in trgovska šola Brežice – program Predšolske vzgoje, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, Gimnazija Brežice, Integral Brebus Brežice d.o.o., Plesno društvo IMANI, Športno kulturno društvo Mažoretke Dobova, Policija, Posavski muzej Brežice, Savaprojekt Krško d.d., Splošna bolnišnica Brežice, Svet za preventive in vzgojo v cestnem prometu, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Zdravstveni dom Brežice) z namenom spodbujati zdrav življenjski slog, več gibanja in druženja, uporabo koles, peš hoje  in uporabo javnih prevoznih sredstev.

Mimoidoči so prejeli jabolka in kresničke ter lahko s kratkim testiranjem preverili nekatere parametre zdravja, osnovnošolci pa so se udeležili delavnice plesa, mažuretne delavnice, telovadbe pod vodstvom fizioterapevtke, preizkusili so se na kolesarskem in atletskem poligonu, se seznanili s pomenom gibanja, risali so na ulici, ogledali so si avtobus in električno polnilnico ter električni avtomobil, udeležili so se tudi kviz delavnice Fakultete za turizem in ustvarjalnice Posavskega muzeja Brežice.

IMG 7531DSC05825

Upamo, da bo tudi po koncu ETMja med nami zaživelo povezovanje na raznih poteh in sicer s souporabo avtomobila, kar pri posameznikih znatno vpliva na zmanjšanje stroškov, prispeva k druženju poleg tega pa seveda razbremenjuje okolje tako z zmanjšanjem onesnaženja kot tudi s »pločevino«. Ocenjeno je namreč, da se 85% vsakodnevnih voženj z avtomobilom opravljajo brez sopotnikov. Tudi po koncu kampanje lahko vsi vložimo trud, da se ta odstotek zmanjša.

IMG 7541DSCN2117DSCN2114DSCN2111DSCN2113DSCN2107DSCN2105DSCN2104DSCN2100