Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.10.2017 / Sporočila za javnost

Častni občan Občine Brežice, jezikoslovec dr. Jože Toporišič, dobil spomenik v Ljubljani

Deli na FBNatisni

Ljubljana, 18. oktober – V parku za stavbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, na Foersterjevem vrtu, je župan Občine Brežice Ivan Molan skupaj z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovičem odkril spomenik, posvečen akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču. S tem se je uresničila želja tako vaščanov Mosteca kot programskega odbora Toporišičevo leto, ki sta si vseskozi prizadevala za postavitev primernega obeležja velikemu jezikoslovcu v Ljubljani, kjer je raziskoval slovenski jezik.

Dogodka v Ljubljani so se udeležili člani družine, Toporišičevi sorodniki, vaščani iz Mosteca ter številni predstavniki institucij, ki so se vključile v aktivnosti programskega odbora  Toporišičevo leto.  Na slovesnosti je o častnemu občanu Občine Brežice spregovoril župan Ivan Molan. Po besedah župana je akademik prof. dr. Toporišič s svojimi dosežki dokazal, kaj vse lahko doseže človek s trdim delom, predanostjo in znanjem.

171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 003171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 008

Župan Ivan Molan je zbrane nagovoril v imenu programskega odbora Toporišičevo leto, ki ga Občina Brežice podpira od samega začetka. Jedro odbora tvorijo predstavniki vasi Mostec oz. Civilne pobude v spomin dr. Jožetu Toporišiču Mostec, Posavski muzej Brežice in Knjižnica Brežice. Odbor je v gibanje povezal številne institucije ter skupno izvedel več kot 40 aktivnosti, namenjenih ohranjanju spomina na velikega jezikoslovca.

Znanstveno delo  dr. Toporišiča je  prof. dr. Vera Smole z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani označila kot pravi in neprecenljivi spomenik, saj za slovenski jezik še vedno velja, da je osnova za njegovo preučevanje Toporišič.  Čeprav je dr. Toporišič dosegel visoko izobrazbo in najvišje akademske nazive, ljudi ni cenil po nazivih, ampak po tem, kako so izpolnjevali svoje poslanstvo in koliko so prispevali v skupnosti.

171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 009171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 010171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 011

Po besedah predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti  (SAZU) akademika prof. dr. Tadeja Bajda je slovenski narod svojo pripadnost zgradil na jeziku, zato so člani SAZU-ja  veseli spomenika enemu od najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev.

Župan Zoran Janković se je za pomoč pri izvedbi postavitve spomenika zahvalil vaščanom iz Mosteca, ki so ga navdušili s svojo pobudo, vztrajnostjo in prijaznostjo. Spomenika pa ne bi bilo brez podžupana prof. Janeza Koželja in podžupana Aleša Čerina ter mestne komisije za postavitev javnih spomenikov, je poudaril župan.

171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 012171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 013171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 016

171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 025171018 odkritje spomenika Jozetu Toporisicu nrovan 026

Družina ToporišičAČK

Program slovesnosti ob odkritju spomenika je povezovala Alenka Černelič Krošelj, v.d. direktorice Posavskega muzeja Brežice, in ena od najdejavnejših predstavnic programskega odbora Toporišičevo leto.

Vir fotografij:  MOL in Občina Brežice