Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

26.10.2017 / Sporočila za javnost

Nujno obvestilo porabnikom pitne vode v krajevni skupnosti Kapele - potrebno je prekuhavanje pitne vode

Deli na FBNatisni

Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. obvešča vse porabnike pitne vode v naseljih Mali Obrež, Podvinje, Kapele, Rakovec, Vrhje, Jereslavec, Slogonsko in Župelevec, (oskrbovan iz brežiškega vodovodnega sistema), da je potrebno vodo zaradi mikrobiološke neskladnosti, kot posledico nujnih vzdrževalnih del na vodovodu, od 26. 10. 2017 pred uporabo za pitje in prehranske namene PREKUHAVATI. Obvestilo velja do preklica. PREKLIC UKREPA VELJAVEN OD 2. 11. 2017.

Prosijo za razumevanje in upoštevanje navodil.

Za sodelovanje se zahvaljujejo!

Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o.

 

DOPOLNITEV OBVESTILA

S 27. 10.2017 je JP Komunala Brežice d.o.o. pričela z dezinfekcijo vodovodnega omrežja - doziranjem klora v pitno vodo. Doziranje bo izvajano s pomočjo avtomatskega klorinatorja, vsebnost prostega klora pa bo nenehno kontrolirana na več mestih na omrežju, tako da se doseže ciljna vrednost 0,25 – 0,30 mg/l prostega klora ter se ga ne dozira v količini več, kot je potrebno. Pitna voda je po kloriranju kljub prisotnemu vonju po kloru zdravstveno ustrezna ter varna za uživanje. Po opravljeni dezinfekciji bo odvzet kontrolni vzorec in v kolikor bo le-ta ustrezen, bo ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode nemudoma preklican.

 

Navodila o prekuhavanju vode
Voda naj vre 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja, naj voda ostane v isti posodi v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.
 

Vir: povzeto po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje