Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

04.04.2018 / Zanimivo

Srečanje župana Ivana Molana s člani delegacije Odbora za regionalni razvoj v Evropskem parlamentu

Deli na FBNatisni

Brestanica – Župan občine Brežice Ivan Molan se je 4. aprila 2018 udeležil srečanja županov posavske regije s člani delegacije Odbora za regionalni razvoj v Evropskem parlamentu, ki so bili na uradnem obisku v Sloveniji. Srečanje, ki sta ga na gradu Rajhenburg gostila krški župan mag. Miran Stanko in evropski poslanec Franc Bogovič, je bilo namenjeno predstavitvi uspešno izvedenih projektov v Posavju - sofinanciranih iz skladov EU in razpravi o izzivih kohezijske politike v novi finančni perspektivi 2021 - 2027.

Posavske projekte, sofinancirane sredstvi Evropske unije, je predstavil predsednik Sveta regije Posavje Franjo Debelak. Posavski župani so izpostavili aktualno problematiko, s katere se soočajo občine in občani. Župan Ivan Molan je opozoril na izkušnjo občine v času evropske migrantske krize, ki se je odvijala na tleh občine Brežice. Opozoril je na nevarnost vsesplošne centralizacije in na pomen razvoja podeželja. Podeželje se bo lahko ohranilo samo v primeru, da bodo tudi tu, ne le v glavnih mestih, na voljo zahtevna in kakovostna delovna mesta kot so državne institucije, raziskovalni inštituti in izobraževalne ustanove.

Župan Ivan Molan je opozoril tudi na težko razumljivo situacijo, ko je občina veliko uspešnejša pri pridobivanju sredstev za sofinanciranje projektov neposredno na javnih razpisih Evropske komisije kot pa na državnih razpisih za evropska sredstva, kar kaže, da ima aktualna politika prevelik vpliv. Župan je dejal tudi, da bi morali biti javni razpisi programa čezmejnega sodelovanja Interreg dejansko namenjeni samo obmejnim občinam.

IMG 3349IMG 3356IMG 3341IMG 3325IMG 3328