Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

18.05.2018 / Župan

Medgeneracijsko srečanje v Brežicah

Deli na FBNatisni

Brežice – v četrtek, 17. maja, je v Mladinskem centru Brežice potekalo srečanje prostovoljcev projekta Sopotniki in aktivnih uporabnikov večgeneracijskega centra Posavje-Brežice (v nadaljevanju VGC). Ob tej priložnosti je podjetje BV Maziva d.o.o. izročilo donacijo Zavodu Sopotniki za izvajanje projekta na območju občine Brežice.

Večgeneracijski center Posavje je pričel s svojim delovanjem v Brežicah v mesecu marcu 2017, pod taktirko koordinatorke Mihaele Kežman. Glavno poslanstvo je spodbujati medgeneracijsko povezovanje, medsebojno druženje, pripravljati srečanja, delavnice, pogovorne skupine, predavanja, učne aktivnosti ter spodbujati medsebojno in medgeneracijsko solidarnost ter druženja starejših. V ta namen se za njih izvajajo različne ustvarjalne in gibalne delavnice, predavanja za starše in za starejše, tečaji masaže, medgeneracijske aktivnosti, pogovorne skupine, nudi se podporo prostovoljcem. Odlično sodelujejo tudi z organizacijami in društvi  v lokalnem okolju. Tako je bilo v enem letu izvedenih 715 ur aktivnosti, v katere se je vključilo preko 1200 različnih uporabnikov in skupaj kar 4837 uporabnikov. Število je pokazatelj, da je v okolju zelo velika potreba po tovrstnih aktivnostih. Udeleženci so ob koncu prejeli tudi majčke VGC in se sprehodili skozi razstavo izdelkov, ki jih izdelujejo na delavnicah.

IMG_4109

 

Predstavljeno je bilo tudi izvajanje brezplačnih prevozov starejših, ki v sodelovanju s Sopotniki poteka na območju občine Brežice od sredine januarja letošnjega leta. Koordinatorka programa, Anu Kahuna je povedala, da ima pozitivno izkušnjo s sodelovanjem s prostovoljci, ki nesebično izvajajo brezplačne prevoze za starejše. Za ruralno okolje in prebivalce po vaseh je izredno pomembno in pozitivno, da se lahko vključujejo v socialno življenje. Zavod Sopotniki uporabnikom omogoča, da se z brezplačnim prevozom odpravijo do zdravnika, v trgovino ali zgolj na obisk prijateljem in so kljub oddaljenosti še vedno vpeti v družabno življenje.

IMG_4095

Obiskovalce je nagovoril župan občine Brežice Ivan Molan, ki je zadovoljen, da se z evropskimi sredstvi v vse večji meri sofinancirajo tudi dogodki in aktivnosti za starejše. Tako VGC, Zavod Sopotniki, kot tudi ostali projekti so med ljudmi dobro sprejeti in dajejo motivacijo za prihodnje delo in prijave na razpise za EU sredstva.

IMG_4096

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BV Maziva d.o.o., podjetje, ki je prisotno v brežiški občini od leta 2011, pa je na srečanju sodelovalo s simbolično predajo bona, saj je omogočilo, da so avtomobili Zavoda Sopotniki opremljeni s kakovostnimi pnevmatikami, mazivi in olji.

 

Izjave: