Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.06.2018 / Župan

Na okrogli mizi o izzivih starejših v sedanjosti

Deli na FBNatisni

V večnamenski dvorani Mladinskega centra Brežice je potekala okrogla miza na temo izzivov, ki jih sedanjost ponuja starejši generaciji občank in občanov. Sogovorniki so se strinjali, da je v občini Brežice na voljo veliko priložnosti za aktivno tretje življenjsko obdobje – od dobro obiskanih brezplačnih tečajev računalniškega opismenjevanja in športnih aktivnosti do pestre ponudbe dejavnosti večgeneracijskega centra Brežice.

Na okrogli mizi so sodelovali župan občine Brežice Ivan Molan, podžupanja Katja Čanžar, vodja enote večgeneracijskega centra Brežice Mihaela Kežman in predsednica Društva Modra sova (Univerza za tretje življenjsko obdobje) Liljana Žiroš, dogodek je vodila Jasmina Spahalić.

DSC 0980DSC 0958

Okrogla miza je potekala na pobudo Lilijane Žiroš, ki pod okriljem Društva Modra sova in s podporo Občine Brežice izvaja brezplačne tečaje računalniškega opismenjevanja za starejše, na katerih se je v zadnjih sedmih letih opismenilo približno 1.300 ljudi. Ljudi spodbuja k aktivnemu življenju in k sprejemanju sprememb ter skrbi za kakovostno življenje.

DSC 1012

je dejal, da se v občini izvaja veliko aktivnosti prilagojenih starejšim, občina je bila prva v Sloveniji, ki je pridobila evropska sredstva neposredno na razpisu Evropske komisije in omogočila projekt Šport za zdravo starost. Brežiška občina namenja sredstva za tečaje računalniškega opismenjevanja za starejše že vse od leta 2011 in veliko zanimanje zanj kaže na to, da obstaja potreba po učenju uporabe novih tehnologij. Župan Ivan Molan je zagotovil, da bo občina tudi v prihodnje podpirala in razvijala tiste programe, ki si jih ljudje želijo in ki jih predlagajo sami. Pohvalil je dobro sodelovanje z društvi upokojencev, še posebej pri projektu Starejši za starejše, v tem letu pa je zaživel v občini tudi vseslovenski projekt brezplačnega prevoza za starejše Sopotnik.

DSC 0978

Po besedah podžupanje občine Brežice Katje Čanžar, ki je na občini zadolžena za evropske projekte, je brežiška občina primer dobre prakse na področju skrbi za starejše. Brežiška občina v okviru mednarodnih evropskih projektov kot je bil projekt Šport za zdravo starost in aktualni projekt Občuti svobodo vode občanom v tretjem življenjskem obdobju ponuja športne aktivnosti, prilagojene njihovim potrebam. Tudi v prihodnje bo tako, je dejala podžupanja, saj je bila na razpis Evropske komisije oddana vloga za projekt, ki bo omogočal rekreativne vadbe.

DSC 1009DSC 0988

Mihaela Kežman, ki vodi Večgeneracijski center Brežice, je dejala, da je z obiskom delavnic v okviru centra zadovoljna, veliko starejših je zelo aktivnih na več področjih. Po njenem mnenju pa je zagotovo največji uspeh večgeneracijskega centra to, kadar ga obiščejo tisti starejši, ki so bil pred tem več let neaktivni.

Skupinska fotografija 4

Ob zaključku okrogle mize sta župan Ivan Molan in podžupanja Katja Čanžar izročila potrdila vsem tistim, ki so obiskovali začetne in nadaljevanje tečaje računalniškega opismenjevanja.

 

DSC 1178

Za glasbeno popestritev je poskrbela izjemna mlada pevka Nina Berger.