Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

28.06.2018 / Sporočila za javnost

Spominska slovesnost v Rigoncah

Deli na FBNatisni

Rigonce, 27. junij – Na dan obletnice, ko je v bojih za samostojno Slovenijo dal svoje življenje borec Jernej Molan, je v Rigoncah že 27. leto zapored potekala komemoracija, s katero se v občini Brežice spomnijo žrtev vojne za neodvisno državo. Člani delegacije Občine Brežice - svetniki občinskega sveta Katja Čanžar, Jurij Pezdirc in Darko Udovič so v uvodu spominske slovesnosti k spomeniku padlemu borcu položili venec, spominu na Jerneja Molana so se poklonili tudi njegovi nekdanji soborci Intervencijskega voda Teritorialne obrambe s poveljnikom Zvonetom Maroltom na čelu.

Na komemoraciji, kjer se vsako leto poklonijo spominu na padlega borca in bojem za samostojnost družina, soborci, krajani, predstavniki občine, vojašnice in veteranskih organizacij je spregovoril župan Občine Brežice Ivan Molan.  Dejal je, da smo bili Slovenci v dneh obrambe Slovenije enotni, da je edini način, da Slovenci preživimo in napredujemo, pot samostojnosti in samoodločanja. Danes, po 27 letih samostojnosti, smo lahko zadovoljni s številnimi stvarmi, z drugimi pač ne. Kljub temu pa ne sme biti dvoma o pravilnosti odločitve za samostojnost pred 27. leti.

 »Danes je čas, da pogumno in odločno nadaljujemo z uresničevanjem idej in želja, ki so naš narod združile leta 1991. Zaradi spoštovanja do tistih, ki so obranili Slovenijo. Iz spoštovanja do naših prednikov, ki so stoletja ohranjali vero v samostojnost naroda. In tudi za naše prihodnje rodove, ki si zaslužijo živeti v svobodni domovini. Nikoli ne sme biti dvoma -  odločitev za suverenost je bila edina pravilna in nujna za preživetje našega naroda. Od 25. junija 1991 si Slovenci sami izbiramo svojo pot in pišemo svojo usodo. Cena samostojnosti je bila visoka, plačali smo jo z življenjem naših ljudi. Med njimi je bil tudi naš občan Jernej Molan,« je poudaril župan Ivan Molan.

Kulturni program spominske slovesnosti so oblikovali: Gasilski pihalni orkester Loče pod vodstvom Mirana Petelinca, Mešani pevski zbor KD Franc Bogovič Dobova pod vodstvom zborovodje Aljaža Božiča, trio trobent Glasbene šole Brežice ter recitatorja Darko Ferlan in Bojana Zevnik.

DSC 2134DSC 2136DSC 2135DSC 2138DSC 2160DSC 2142DSC 2148DSC 2146DSC 2141