Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

24.07.2018 / Zanimivo

Novosti pri delovanju laboratorija Zdravstvenega doma Brežice

Deli na FBNatisni

Laboratorij v Zdravstvenem domu Brežice opravlja laboratorijsko diagnostično dejavnost na primarni ravni zdravstvenega varstva. Dejavnost je namenjena najširši populaciji, predšolskim otrokom, šolski mladini, odrasli populaciji in varovancem Doma starejših občanov. Pokriva laboratorijske preiskave osnovnega preventivnega in kurativnega zdravstvenega varstva, laboratorijske preiskave preventivnih pregledov medicine dela, prometa in športa, samoplačnikov ter zunanjih naročnikov.

Laboratorij izvaja biokemične in hematološke preiskave krvi, preiskave urina in blata ter osnovne hemostatske preiskave. Preiskave izvaja z namenom ugotavljanja zdravstvenega stanja pacientov, pomoči pri postavljanju diagnoze in spremljanja zdravja.

V laboratoriju opravljajo približno 60 raznovrstnih preiskav, skupno naredijo 170.000 preiskav letno.

Za izvajanje preiskav laboratorijsko osebje uporablja sodobno laboratorijsko opremo, ki omogoča natančne analize bioloških materialov in uporabo znanstveno preizkušenih metod. 

Vsi postopki laboratorijskega dela so sledljivi in dokumentirani. Laboratorijsko delo se evidentira v laboratorijskem informacijskem sistemu, ki je povezan s celovitim ambulantnim sistemom, od naročanja laboratorijskih preiskav do elektronskega prenosa rezultatov opravljenih preiskav.

POSODOBITEV OPREME

V letošnjem letu je laboratorij pridobil nov analitski sistem za biokemijo in imunokemijo, ki omogoča večjo kakovost dela, hitrejšo izvedbo preiskav, manjše vzorce materiala in možnost širitve nabora preiskav. Z novim aparatom bodo pričeli z izvajanjem imunoloških preiskav: ščitničnih hormonov, prostatičnega specifičnega antigena in feritina.

Sredstva v višini 125.125,35 EUR bruto z vključenim DDV zagotavlja Zdravstveni dom Brežice. Predmet sklenjene pogodbe je nakup in vzdrževanje analitskega sistema za biokemijo in imunokemijo ter sistema za demineralizirano vodo za dobo 7 let ter sukcesivne dobave obveznega pripadajočega potrošnega materiala in reagentov za obdobje 3 let.

SPREMEMBE ORDINACIJSKEGA ČASA LABORATORIJA

Spremenili so ordinacijski čas laboratorija in se prilagodili potrebam uporabnikov laboratorijskih storitev. Ordinacijski čas so podaljšali v popoldanski čas obratovanja (razen v poletnih mesecih – julij in avgust).

Od 1. 9. 2018 laboratorij posluje po navedenem urniku:

       Pon.

     Tor.

      Sre.

       Čet.

       Pet.

    7.00-16.00

   7.00-16.00

   7.00-16.00

   7.00-16.00

   7.00-14.00

 

V popoldanskem delovnem času od 14. do 16. ure se izvajajo samo nujne preiskave, ki so naročene tekočega dne. Navedene preiskave se lahko naročijo najkasneje do 15.30:

    HEMOGRAM HEMOGRAM + DKS na analizatorju OSNOVNA ANALIZA URINA S SEDIMENTOM Vsi hitri test  (CRP-K, bris na beta hemolitični streptokok A, preiskave blata).

Biokemijske preiskave je mogoče naročiti do 14. ure tekočega dne.

 

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI

V laboratoriju je vzpostavljen sistem notranjega in zunanjega nadzora kakovosti laboratorijskih rezultatov. Notranjo kontrolo kakovosti izvajajo dnevno s kontrolnim materialom, zunanjo kontrolo pa izvajajo v sodelovanju s Slovensko nacionalno shemo za zunanjo oceno kakovosti v slovenskih laboratorijih (SNEQAS) in mednarodno kontrolo kakovosti (RIQAS).

Laboratorij Zdravstvenega doma Brežice ima dovoljenje Ministrstva za zdravje za izvajanje preiskav na področju laboratorijske biomedicine, št. 0600-175/2016-8 z dne 23.2.2017.


Vir podatkov: JZ Zdravstveni dom Brežice