Gumb išči|

Zapri iskalnik

12.10.2018 / Sporočila za javnost

Občina Brežice nasprotuje zapiranju poslovalnice NLB v Dobovi

Deli na FBNatisni

Izjava župana občine Brežice ob nameri banke NLB d.d., da v Dobovi z dnem 3. 12. 2018 zapre poslovalnico.

»V občini Brežice smo zgroženi in zaskrbljeni nad odločitvijo banke NLB, da bo zaprla poslovalnico v Dobovi, ki jo uporabljajo številni prebivalci in podjetniki v kraju. Prepričan sem, da gre za neracionalno odločitev banke, ki bo močno prizadela prebivalce na obmejnem področju, kjer so že tako zapostavljeni s strani države in tako še bolj ranljivi.

Dnevno me kličejo lokalni podjetniki in občani, ki jih napovedana ukinitev poslovalnice skrbi in ji močno nasprotujejo. Dvomimo o tem, da je v  poslovalnici Dobova vprašljiva donosnost in obseg poslovanja. V tej poslovalnici ima svoje račune poleg fizičnih oseb odprte namreč tudi več naših obrtnikov in podjetnikov, katerih obseg poslovanja je tako velik, da si upamo trditi, da pomembno vplivajo na upravičeno donosnost te poslovalnice. V tej poslovalnici poslujejo tudi številni ljudje, ki so delali v Dobovi, danes pa živijo v sosednji državi.

Prav tako je po nam razpoložljivih podatkih NLB lastnica poslovnih prostorov, v katerih posluje poslovalnica v Dobovi, tako da iz tega naslova nima dodatnih stroškov. Pri tem ne smemo pozabiti zlasti na starejšo populacijo, ki ni vešča uporabe sodobne informacijske tehnologije in jo bi ukinitev poslovalnice močno prizadela.

Hkrati sem prepričan,  da bi morala država kot večinski lastnik NLB upoštevati pri sprejemanju odločitev o tem, katere konkretne poslovalnice bo zaprla tudi človeški faktor. Ljudem na podeželju v obmejnem področju država iz dneva v dan otežuje pogoje za normalno življenje, po drugi strani pa imamo v večjih mestih poslovalnice različnih bank še vedno na vsakem koraku, kar kaže mačehovski odnos do državljanov na geografskemu robu države in očitno tudi na dejanskem robu.

Žal se ponovno dogaja, da posledice neodgovornega ravnanja države in politike nosijo naši ljudje, ki že tako živijo v težjih pogojih. Zaprtje poslovalnice banke v Dobovi ni posledica neučinkovitosti in premajhnega obsega poslovanja, ampak je kazen, ki jo je povzročila država sama z nespoštovanjem dogovora, ki ga je sklenila tedanja Vlada RS.

Ljudje na obmejnih področjih kot je Dobova smo očitno upoštevani samo takrat, kadar ima država od nas koristi, kot je bilo to leta 2015 v času migrantske krize v Sloveniji, ki se je reševala na tleh občine Brežice. Ko pa je potrebno zagotoviti ljudem, ki živijo v krajih na obrobju države, enake pogoje za normalno življenje, kot so drugje v državi, država nanje pozabi in jih žrtvuje.  Zapiranje poslovalnic je ponoven dokaza mačehovskega odnosa države do lokalnih skupnosti, ki so oddaljene od centrov moči.

Krajani so odločeni, da bodo naredili vse kar je v njihovi moči, da ohranijo poslovalnico, in občina Brežice ter sam kot župan jih pri tem podpiram.«

Občina Brežice bo na NLB d.d. naslovila tudi protestno pismo.

 

Poslovalnica NLB v Dobovi vir Google Street View