Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.03.2019 / Sporočila za javnost

Obvestilo o poteku vojaških vaj na področju občine Brežice in Posavja (podatki se redno dopolnjujejo)

Deli na FBNatisni

Na pobudo župana občine Brežice Ivana Molana je v četrtek, 7. marca, v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki potekal sestanek s predstavniki poveljstva sil Slovenske vojske s predstavniki Občine Brežice in predsedniki krajevnih skupnosti, na področju katerih bodo potekale aktivnosti vojaških vaj. Na sestanku so bile podrobneje predstavljene vojaške vaje, ki bodo potekale v določenih terminih od začetka marca do začetka junija 2019. V nadaljevanju je objavljeno obvestilo Slovenske vojske občanom, v času vojaških vaj pa bodo sledila tudi krajša obvestila, ki jih bodo iz Slovenske vojske pošiljali neposredno pred pomembnimi aktivnostmi.

Aktivnosti  do zaključka vaje EAGLE SOKOL 2019 (datum objave 29. 3. 2019)

Na območju Posavja se v začetku naslednjega tedna končuje dvotedenska mednarodna vojaška vaja EAGLE SOKOL, prva vaja v sklopu »Regijskih vaj 2019«, na kateri so poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Združenih držav Amerike.

Do konca vaje so načrtovane naslednje aktivnosti:

Nedelja, 31. marec

Predvideno celodnevno čiščenje območja vaje (predvsem na območju Cirnika). Vse prebivalce, katerih zemljišča so bila uporabljena  za vajo, vabimo, da v nedeljo, 31. 3. 2019, pridejo na svoje parcele, kjer bodo lahko spoznali pripadnike tujih vojska, hkrati pa tudi preverili stanje zemljišča.

Ponedeljek, 1. april

V dopoldanskem času bodo izvedeni zaključni padalski skoki na letališče Cerklje ob Krki. V več naletih letal  bo na letališče skočilo več kot 300 padalcev.                                                                                 

V času skokov so načrtovani kratkotrajni izklopi električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic. Na območju Cerkelj ob Krki odklop iz sistema oziroma priklop na agregat predvidoma med 9.00 in 09.30 ter 14.00 in 14.30. Cerklje se bo oskrbovalo preko agregata Slovenske vojske. Čas odklopa bo  Elektro Celje izkoristil za redna vzdrževalna dela na elektroenergetskih napravah.

Na območju Črešnjic odklop iz sistema predvidoma med 07.30 do 15.00. Čas odklopa bo  Elektro Celje izkoristil za redna vzdrževalna dela na elektroenergetskih napravah.

Torek, 2. april

Pripadniki tujih vojska, sodelujočih na vaji, v okviru kulturnega dneva načrtujejo obiske kulturnih znamenitosti v Posavju.

Od srede, 3. april,a do petka, 5. aprila

Izvajala se bo predaja zemljišč s strani komisije vojašnice Jerneja Molana nazaj prebivalcem, katerih zemljišča so bila vpoklicana za vajo. Ob tej priložnosti imajo prebivalci možnost tudi prijaviti morebitno škodo oz. podati pripombe v zvezi z uporabo zemljišč. Predaja bo potekala po krajih, datumih in urah kot je bilo navedeno v vpoklicu.

Vir: Slovenska vojska

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktivnosti vojaških vaj od 28. do 30. marca (datum objave 28. 3. 2019)

Na širšem območju Cirnika od četrtka, 28. 3. 209, do sobote, 30. 3. 2019, ponovno načrtujemo povečane vojaške aktivnosti v dnevnem in nočnem času. Poleg večjega števila preletov helikopterjev, načrtujemo tudi premike kolon vojakov, vojaških vozil po cestah in utrjenih gozdnih poteh, ter izvajanje vaj z uporabo manevrskega streliva in vadbenih artificij.

V četrtek, 28. marca, od 12.00 naprej premiki 20 -25 vojaških vozil na relaciji vojašnica – Cerklje ob Krki – Sobenja vas – širše območje Cirnika. Od 14. ure naprej premiki kolon vojakov peš iz vojašnice na območje Gaja in Gorice ter v nočnem času premike kolon vojakov preko Gazic do širšega rajona Cirnika. Nočne aktivnosti na Cirniku.

V petek, 29. načrtujemo, celodnevne in nočne aktivnosti na širšem območju Cirnika.        

V soboto, 30. marca, dopoldanske aktivnosti na Cirniku in v popoldanskem času povratek vojaških vozil s širšega območja Cirnika po istih poteh nazaj v vojašnico Cerklje ob Krki.

Vir: Slovenska vojska

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktivnosti vojaških vaj do četrtka, 28. 3. 2019 (datum objave 26. 3. 2019)

Do četrtka, 28.3., ne načrtujemo večjih aktivnosti na območju vaje Cirnik. Aktivnosti bodo potekale večinoma s premiki manjšega števila vozil na relaciji vojašnica – avtocesta in pa večkrat dnevno preleti helikopterjev okoli letališča in proti Ljubljani.

Vir: Slovenska vojska

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Aktivnosti vojaških vaj ob koncu tedna (datum objave 22. 3. 2019)

Na območju Cerkelj ob Krki in širšem območju Cirnika načrtujemo v soboto in nedeljo povečane vojaške aktivnosti v dnevnem in nočnem času. Poleg večjega števila preletov helikopterjev načrtujemo tudi premike kolon vojakov, vojaških vozil po cestah in utrjenih gozdnih poteh, ter izvajanje vaj z uporabo manevrskega streliva in vadbenih artificij.

Sobota, 23. 3. 2019

V soboto 23. marca od 9.00 naprej premiki 25 -30 vojaških vozil na relaciji vojašnica – Cerklje ob Krki – Sobenja vas – širše območje Cirnika. Od 14. ure naprej premiki kolon vojakov peš iz vojašnice na območje Gaja in Gorice ter v večernem in nočnem času premike kolon vojakov preko Gazic do širšega rajona Cirnika. Nočne aktivnosti na Cirniku.

Nedelja, 24. 3. 2019

V nedeljo 24.3. načrtujemo celodnevne in nočne aktivnosti na širšem območju Cirnika.

Ponedeljek, 25. 3. 2019

V ponedeljek 25.3. dopoldanske aktivnosti na Cirniku in v popoldanskem času povratek 25-30 vojaških vozil s širšega območja Cirnika po istih  poteh nazaj v vojašnico Cerklje ob Krki.

Vir: Slovenska vojska

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ob koncu tedna začetek mednarodne vojaške vaje (datum objave 20. 3. 2019)

Na območju Posavja se v četrtek, 21. marca, začenja dvotedenska mednarodna vojaška vaja, prva vaja v sklopu »Regijskih vaj 2019«, na kateri bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Združenih držav Amerike. Vojaške aktivnosti bodo potekale na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in območju Posavja. Na slednjem je predviden sledeč obseg in potek aktivnosti;

Četrtek, 21. marec

15.00 - skok padalcev z letala C-130 Hercules  na letališče Cerklje ob Krki

V času skokov so načrtovani kratkotrajni izklopi električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic. Na območju Cerkelj ob Krki odklop iz sistema oziroma priklop na agregat med 14.00 in 14.30 ter 16.00 in 16.30. Cerklje se bo oskrbovalo preko agregata Slovenske vojske. Čas odklopa bo  Elektro Celje izkoristil za redna vzdrževalna dela na elektroenergetskih napravah.

Na območju Črešnjic odklop iz sistema med 14.15 do 16.30. Čas odklopa bo  Elektro Celje izkoristil za redna vzdrževalna dela na elektroenergetskih napravah.

                                                                                                                                                          

Petek, 22. marec

09.00 - skok padalcev z letala C-17 Globemaster na letališče Cerklje ob Krki         

12.00 - skok padalcev s helikopterja Cougar AS AL 532 na letališče Cerklje ob Krki

12.30 - skok padalcev z letala C-17 Globemaster na letališče Cerklje ob Krki         

V času skokov so načrtovani kratkotrajni izklopi električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic. Na območju Cerkelj ob Krki odklop iz sistema oziroma priklop na agregat med 7.30 in 08.00 ter 14.00 in 14.30. Cerklje se bo oskrbovalo preko agregata Slovenske vojske. Čas odklopa bo  Elektro Celje izkoristil za redna vzdrževalna dela na elektroenergetskih napravah.

Na območju Črešnjic odklop iz sistema med 08.45 do 14.00. Čas odklopa bo  Elektro Celje izkoristil za redna vzdrževalna dela na elektroenergetskih napravah.

Obvestilo o aktivnostih med vikendom bomo objavili v petek 22. marca 2019.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestanek s predstavniki Slovenske vojske in predsedniki KS, kjer bodo potekale vojaške vaje

DSC 7937DSC 7932DSC 7934

Besedilo obvestila (datum objave 19. 3. 2019)

Slovenska vojska obvešča prebivalke in prebivalce Posavja:

Da bi Slovenska vojska še naprej lahko uspešno opravljala vse naloge, ki nam jih nalaga država, bomo tudi letos izvajali vojaške vaje doma in v tujini. Kot članica Zavezništva bomo večino vaj izvedli skupaj z vojskami zavezniških in partnerskih držav. Vaje, ki se bodo izvajale na ozemlju Republike Slovenije, bodo v določeni meri potekale tudi izven vadišč Slovenske vojske. V določenih terminih od marca do junija bo v aktivnosti vključeno tudi Posavje, predvsem občini Brežice in Krško (območja letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Goric, Gazic in Breg).

Večina vojaških aktivnosti v Posavju bo zračno – desantne in letalske narave. Nekatere aktivnosti, kot je recimo mednarodna vaja Jadranski udar, so že tradicionalne, več kot do sedaj pa bo letos padalskih skokov in manevrskih aktivnosti.

V prvih dneh marca bodo iz smeri avtoceste proti vojašnici in v okolici opaženi premiki vojaških vozil, pri čemer ni pričakovati večjih kolon ali težjih vozil, zato promet ne bo znatneje moten. Ključne aktivnosti na zgoraj omenjenih območjih bodo od 22. marca do 3. aprila, od 10. maja do 22. maja in od 2. do 10. junija, v vmesnem času pa bodo vojaške aktivnost na letališču in v okolici izvajane v minimalnem obsegu.

Premiki vojaških enot bodo na območjih letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Gorice, Gazic in Brege potekali predvsem po zraku (pretežno preleti in pristanki helikopterjev, v manjšem obsegu tudi letal) in peš. Premiki peš bodo potekali po javnih utrjenih poteh na relaciji Gaj – Gorica – Gazice – Cirnik in občasno, ob izvajanju taktičnih postopkov, na zemljiščih, ki jih je vpoklicalo Ministrstvo za obrambo.

Aktivnosti bodo v dnevnem in nočnem času, pretežno na območju Cirnika se načrtuje uporaba vadbenega streliva in drugih artificij. Za potrebe doskoka padalcev dne 21. in 22. 3. ter 13. in 14. 5. načrtujemo kratke izklope električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic, skupaj z distributerji električne energije pa se trudimo, da bodo motnje za prebivalce čim manjše, če že bodo, saj bomo elektriko zagotavljali z agregati.

Na letošnjih regijskih vajah bodo v Sloveniji sodelovali pripadniki iz kar 24 zavezniških in partnerskih vojska, med katerimi bodo najštevilčnejši pripadniki vojsk ZDA, Poljske in Italije. Poleg omenjenih letos pričakujemo še pripadnike vojsk: Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Latvije, Litve, Kanade, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Španije, Turčije in Velike Britanije.

Udeleženci vaj bodo večinoma nastanjeni v vojaških objektih na in v okolici letališča, prebivalci Posavja pa se boste z njimi srečevali, ko bodo na prostočasnih aktivnostih v mestih.

Vojaške vaje, čeprav po obsegu ne bodo velike in številčno ne bodo nad večletnim povprečjem, so za Slovensko vojsko zelo pomembne. Brez vaj Slovenska vojska ne bi bila usposobljena in pripravljena za izvajanje ustavno določene naloge obrambe države. Zavedamo se, da bo v času naših usposabljanj in vaj prihajalo do povečane obremenitve okolja, zato se vam vnaprej zahvaljujemo za strpnost, razumevanje in podporo.

V primeru dodatnih vprašanj ali pobud se prebivalke in prebivalci obrnite na operativni center SV, tel: (01) 759 6262.