Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

06.04.2019 / Civilna zaščita

Civilna zaščita občine Brežice usposobljena in pripravljena za reševanje tako doma kot v tujini

Deli na FBNatisni

Civilna zaščita občine Brežice usposobljena in pripravljena za reševanje tako doma kot v tujini

Samobor, Brežice – Civilna zaščita občine Brežice je v soboto, 6. aprila, uspešno sodelovala  na vaji iz področja zaščite, reševanja in pomoči »Samobor 2019 – potres« v sosednji Republiki Hrvaški. Na povabilo Občine Samobor in Civilne zaščite občine Samobor se je vaje udeležilo 13 pripadnikov brežiške civilne zaščite v sestavi ekipe za iskanje zasutih v ruševinah z geofonom, ekipe za prvo pomoč ter ekipe za informacijsko in komunikacijsko podporo s prikolico BOX za zveze terenskega poveljstva.

Vodja reševalne odprave je bil namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Brežice in višji svetovalec za področje zaščite in reševanja v Občinski upravi občine Brežice Roman Zakšek. Vajo so spremljali tudi zunanji sodelavci brežiške civilne zaščite - fotograf, snemalec ter predstavnica Fakultete za varnostne vede Univerze v Ljubljani.

O poteku vaje

Enota Civilne zaščite občine Brežice je po klicu na pomoč iz poveljstva Civilne zaščite občine Samobor ob 10.30 s svojim voziloma in z vozilom Prostovoljnega gasilskega društva Brežice prispela v Samobor na mesto s potresom poškodovane stavbe in se javila v Poveljstvu civilne zaščite mesta Samobor (Stožer Civilne zaštite Grada Samobora). Poveljnik tamkajšnje Civilne zaščite Željko Stanec je vodji brežiške reševalne odprave predal naloge za pomoč Rdečemu križu Samobor ter iskanje zasutih v ruševinah z geofonom. Po postavitvi terenskega poveljstva CZ občine Brežice in pripravi prikolice BOX za zveze je vodja odprave poslal tri pripadnike - bolničarje za pomoč Rdečemu križu Samobor in pet pripadnikov - geofonistov za iskanje zasutih v ruševinah. Po postavitvi štirih sond je ekipa geofonistov že po desetih minutah na podlagi zaznanih šibkih šumov našla položaj zasutega človeka v ruševini ter prosila za odkop preživelega. Po končani vaji je sledil postroj vseh 200 sodelujočih, kjer se je poveljnik Civilne zaščite občine Samobor in namestnik župana Mesta Samobor Željko Stanec zahvalil za pomoč ter pohvalil profesionalno delovanje Civilne zaščite občine Brežice.

Za uspešno sodelovanje so zaslužni predani prostovoljci

Zahvala za uspešno sodelovanje pri vaji gre prostovoljnim pripadnicam in pripadnikom Civilne zaščite občine Brežice, ki se nesebično odrekajo svojemu prostemu času in svoj trud ter čas namenjajo usposabljanju in urjenju, da so pripravljeni na hiter odziv in nudenje pomoči v primeru naravnih ali drugih nesreč. Ljudje pogosto spregledamo trud in požrtvovalnost prostovoljcev ter se tega zavemo šele takrat, ko jih potrebujemo.

Višji svetovalec za področje zaščite in reševanja, Roman Zakšek

IMG_8130 IMG_8134 IMG_8140

IMG_8145  IMG_8155

  

IMG_8169  IMG_8168

 IMG_8180 IMG_8182

IMG_8190  IMG_8195

IMG_8196 IMG_8206 IMG_8207

IMG_8225