Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

06.05.2019 / Sporočila za javnost

Pričetek drugega dela mednarodnih vojaških vaj

Deli na FBNatisni

V ponedeljek, 6. maja, se na območju Republike Slovenije začenja drugi del letošnjih regijskih mednarodnih vojaških vaj. Na vajah Takojšen odgovor (Immediate Response), Jadranski udar (Adriatic Strike), Zvezdni 25 zavezniških in partnerskih držav. Na ta način se krepi usposobljenost in pripravljenost sodelujočih vojsk, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje, s čimer se gradijo učinkovitejše in bolj odzivne sile za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru.

Prva se začenja taktična vaja enot Takojšen odgovor 2019 (Immediate Response 2019), ki jo so-vodijo Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi, slovenska in hrvaška vojska. Med 6. majem in 12. junijem bo na njej sodelovalo okrog  3000 udeležencev iz Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Severne Makedonije in Poljske. Večina vojaških dejavnosti se bo odvijala na in v okolici letališč Cerklje ob Krki, Divača in Rakičan, na Osrednjem vadišču SV Postojna, v mariborski in v okolici ankaranske vojašnice.

V času  med 6. in 10. majem bo tako v okolici in na letališču Cerklje ob Krki povečan promet vojaških vozil ter preleti vojaških letal in helikopterjev zaradi prihoda in nastanitve sodelujočih na vaji. Glavnina prometa bo potekala od avtocestnih odcepov Drnovo in Čatež proti vojašnici. Pomembnejših aktivnosti na terenu do petka, 10. 5. 2019, ne načrtujemo.

Prav tako se bo v času med 6. in 11. majem izvajal prevzem zemljišč s strani komisije vojašnice Jerneja Molana od prebivalcev, katerih zemljišča so bila vpoklicana za vajo. Prevzem bo potekal po krajih, datumih in urah kot je bilo navedeno v vpoklicu.

Obvestilo o aktivnostih med vikendom bo objaviljeno v petek 10. maja 2019.

Vir: Vojašnica Jerneja Molana Cerklje ob Krki (objava 6. 5. 2019)

_____________________________________________________________________________________

Aktivnosti vojaških vaj do ponedeljka, 13. 5. 2019

Sobota, 11. 5. 2019

V jutranjem  času med 05.00 in 06.00 načrtujemo izvedbo padalskih skokov do 20 pripadnikov v rajonu Velikega Mraševega in v nadaljevanju premike vojakov in vozil proti vojašnici, ter območju Cirnika.

Skozi dan  načrtujemo večje premike vojaških vozil v smislu izvidovanja terena – predvsem v smeri proti območju Cirnika in proti Sremiču. Premiki se bodo izvajali po javnih utrjenih cestah in gozdnih poteh. Poleg tega se bo povečalo tudi število  preletov helikopterjev in letal, ki bodo aktivni ves dan.

Nedelja,  12. 5. 2019

V nedeljo prav tako načrtujemo večje premike vojaških vozil v smislu izvidovanja območja – predvsem v okolici vojašnice in v  smeri proti območju Cirnika, ter tudi povečano število preletov letal in helikopterjev na samem letališču in v okolici. Premiki vozil se bodo izvajali po javnih utrjenih cestah in gozdnih poteh.

Torek, 14. 5. 2019, Dan Slovenske vojske - dan odprtih vrat vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki

Že vnaprej pa vabimo vse prebivalce Posavja na Dan Slovenske vojske v vojašnico Jerneja Molana v Cerklje, v torek, 14.5., v času od 13.00 do 20.00. Tu si bodo obiskovalci lahko ogledali kopenska in zračna sredstva Slovenske vojske in sodelujočih na vaji ter poskusili vojaški golaž.

Parkiranje vozil za obiskovalce bo urejeno v Gaju.

Dan SV Cerklje

Vir: Vojašnica Cerklje ob Krki (objava 10. 5. 2019)

____________________________________________________________________________________

Aktivnosti vojaških vaj med 13. in 17. majem (objavljeno 13. 5. 2019)

Ponedeljek, 13. 5. 2019

V popoldanskem času načrtujejo izvedbo padalskih skokov, v primeru izrednega slabega vremena bodo skoki odpadli.

V času skokov so načrtovani kratkotrajni izklopi električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic. Na območju Cerkelj ob Krki odklop iz sistema oziroma priklop na agregat med 16.00 in 21.00. Cerklje ob Krki se bo oskrbovalo preko agregata Slovenske vojske. Na območju  Črešnjic odklop iz sistema prav tako med 16.00 in 21.00.

Zaradi torkove prireditve ob Dnevu SV bo danes v okolici letališča zelo povečan promet vojaških in civilnih vozil ter preleti vojaških letal in helikopterjev. Glavnina prometa bo potekala od avtocestnih odcepov Drnovo in Čatež proti vojašnici.

Torek, 14. 5. 2019

Skozi cel da načrtujejo večje premike vojaških in civilnih vozil v okolici vojašnice, v  smeri proti območju Cirnika in iz smeri avocestnih odcepov proti vojašnici. Prav tako bo povečano število preletov letal in helikopterjev na samem letališču in v okolici.

V popoldanskem času (13.00 – 20.00) bodo v vojašnici potekale aktivnosti ob Dnevu SV in otvoritvi vaje. Hkrati bodo odprli vrata vojašnice tudi obiskovalcem, kjer bodo prikazali sredstva Slovenske vojske in gostujočih vojska na vaji. Parkirni prostor za obiskovalce bo v Gaju, od koder bodo vozili avtobusi v vojašnico.

Od 20. ure naprej načrtujejo premike kolon vojakov peš iz vojašnice na območje Gaja in Gorice ter v nočnem času premike kolon vojakov preko Cerkelj, Boršta in Račje vasi do širšega rajona Cirnika. Nočne aktivnosti na Cirniku z uporabo manevrskega streliva in vadbenih artificij.

Od srede, 15. 5. 2019, do petka, 17. 5. 2019

V tem času načrtujejo intenzivne celodnevne in nočne aktivnosti na letališču, širšem območju Cirnika, Gaja in Gorice ter tudi na ostalih vpoklicanih zemljiščih. Poleg večjega števila preletov helikopterjev in letal načrtujejo tudi premike kolon vojakov, vojaških vozil po cestah in utrjenih gozdnih poteh, ter izvajanje vaj z uporabo manevrskega streliva in vadbenih artificij.

Vir: Vojašnica Cerklje ob Krki (objava 13. 5. 2019)

_______________________________________________________________________________________

Aktivnosti  do zaključka vaje ODLOČEN ODGOVOR 2019

Na območju Posavja se ob koncu vikenda končala dvotedenska Mednarodna vojaška vaja Odločen odgovor 2019, druga vaja v sklopu »Regijskih vaj 2019«, na kateri so poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki tujih oboroženih sil. Do konca vaje so načrtovane naslednje aktivnosti:

Sobota, 18. 5. 2019, in nedelja, 19. 5. 2019

Med vikendom bo v okolici in na letališču Cerklje ob Krki povečan promet vojaških vozil ter preleti vojaških letal in helikopterjev zaradi odhodov sodelujočih na vaji. Glavnina prometa bo potekala iz vojašnice do avtocestnih odcepov Drnovo in Čatež in po avtocesti proti Ljubljani. Pomembnejših aktivnosti na terenu čez vikend ne načrtujemo.

Ponedeljek, 20. 5. 2019

Načrtovano imamo celodnevno čiščenje območja vaje (predvsem na območju Cirnika) s strani pripadnikov Slovenske vojske. Vse prebivalce katerih zemljišča so bila uporabljena  za vajo vabimo, da v kolikor je možno, preverijo stanje zemljišč in morebitne odklone od prvotnega stanja javijo na telefonsko številko, ki je navedena na vpoklicu. S tem bomo lahko najbolj natančno očistili zemljišča in poravnali morebitno škodo. Lahko pa se oglasijo tudi neposredno na zemljišče v ponedeljek v toku dneva.

Od srede, 22. 5. 2019, do sobote, 25. 5. 2019

Izvajala se bo predaja zemljišč s strani komisije vojašnice Jerneja Molana nazaj prebivalcem, katerih zemljišča so bila vpoklicana za vajo. Ob tej priložnosti bodo imeli prebivalci prav tako možnost prijaviti morebitno škodo oz. podati pripombe v zvezi z uporabo zemljišč. Predaja bo potekala po krajih, datumih in urah kot je bilo navedeno v vpoklicu.

 

Naslednja – tretja vaja v sklopu Regionalnih vaj 2019 na našem območju bo potekala v začetku naslednjega meseca in sicer naša tradicionalna vaja vojaškega letalstva »Jadranski udar – Adriatic Strike 2019«, v času od 2. do 9. junija.  Tudi o poteku te vaje vas bomo tekoče obveščali.

 

Vir: Vojašnica Jerneja Molana Cerklje ob Krki