Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

28.06.2019 / Sporočila za javnost

Spominska slovesnost pri spomeniku v Rigoncah

Deli na FBNatisni

Rigonce - Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo je že 28. leto zapored potekala komemoracija v spomin na borca Jerneja Molana in osamosvojitveno vojno, ki je pustila močan pečat v obmejnem kraju in v občini Brežice. Jernej Molan je leta 1992 posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Na komemoraciji, ki jo organizira Občina Brežice, se pri spomeniku bojem in borcem za svobodno domovino vsako leto zberejo vsi tisti, ki želijo izkazati čast borcu Jerneju Molanu in ostalim žrtvam desetdnevne vojne za Slovenijo. S polaganjem venca se je borcu in občanu poklonila delegacija Občine Brežice v sestavi svetnikov občinskega sveta Mile Levec, Igorja Zorčiča in Ferda Pinteriča.  S prižigom sveč so se njegovemu spominu poklonili tudi predstavniki veteranskih organizacij: OZVVS Brežice, ZBV NOB Brežice, PVD Sever Posavje in ZSČ Brežice. Častni pozdrav so Jerneju Molanu namenili soborci iz Intervencijske enote Teritorialne obrambe pod vodstvom Antona Marolta.

DSC 0493DSC 0500DSC 0504DSC 0517

 

Na komemoraciji je spregovoril župan Občine Brežice Ivan Molan.  V uvodu je dejal, da si je danes težko predstavljati negotovost in zaskrbljenost, hkrati pa odločnost in pogum borcev, ki so se leta 1991 postavili v bran mladi Republiki Sloveniji. Župan je dodal, »da nam morajo žrtve vojne za Slovenijo ostali v spomin in opomin, da živeti v svobodni državi, kjer si narod piše sodbo sam, ni samoumevno. «. Vsakoletna spominska slovesnost, ki je posvečena borcu Jerneju Molanu, je opomnik, da je bila samostojnost izbojevana za ceno življenj ljudi, ki jih že 28 let pogrešajo njihovi domači, prijatelji in sosedi.  Župan je spomnil, da je bil čas po vojni čas globokih sprememb na različnih področjih in da je Republika Slovenija v preteklih 28 letih dosegla veliko, prav tako Občina Brežice. Dejal je, da »nikoli ne sme biti dvoma -  odločitev za suverenost je bila edina pravilna in nujna za preživetje našega naroda. Od 25. junija 1991 si Slovenci sami izbiramo svojo pot in pišemo svojo usodo.«.

DSC 0525DSC 0509

Kulturni program spominske slovesnosti so sooblikovali Gasilski pihalni orkester Loče, MePZ KD Franc Bogovič Dobova pod vodstvom Aljaža Božiča ter recitatorja in povezovalca Bojana Zevnik in Darko Ferlan.

DSC 0491DSC 0494DSC 0495DSC 0506DSC 0514DSC 0519DSC 0549