Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.11.2021 / Zanimivo

1. november - Dan spomina na mrtve

Deli na FBNatisni

1. november, dan spomina na mrtve, je slovenski državni praznik in dela prost dan. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vsi sveti.

Na ta dan je bilo značilno množično obiskovanje grobov in se s cvetjem ter prižiganjem sveč pokloniti spominu na mrtve. Letos je zaradi ukrepov v času epidemije obiskovanje pokopališč omejeno.

Najvišji državni predstavniki (predsednik države, predsednik vlade, ministri …) so običajno ob dnevu spomina na mrtve na različna spominska obeležja kot so kipi, spominske table … položili vence. Spomnili so se padlih v vojni za Slovenijo, padlih v boju proti okupatorjem med drugo svetovno vojno in žrtev prve svetovne vojne.

Zgodovina praznika -  slovesni in zapovedani praznik vseh svetih

Ta dan so bile običajno maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu, papež Bonifacij IV. pa je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem.

Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.

Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju.

Vsi sveti, praznik vseh svetnikov in rajnih, so bili v Sloveniji po 2. svetovni vojni najprej preimenovani v dan mrtvih, v dan spomina na mrtve pa se je z zakonom o praznikih preimenoval leta 1990.

 

vir:

https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/2635

https://katoliska-cerkev.si/1-november-vsi-sveti