Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.03.2020 / Koronavirus

Navodila glede ukrepov proti širjenju koronavirusa

Deli na FBNatisni
Galerija

V občini Brežice spremljamo razmere v zvezi s koronavirusom ter sledimo navodilom Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri NIJZ so izpostavili, da je pri preprečevanju okužbe s koronavirusom, tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

  • Upoštevamo pravila higiene kašlja (kašljamo v papirnati robček, če ga nimamo, kašljamo v zgornji del rokava)

  • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo.

  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke.

  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov – vsako uro odpremo okno za nekaj minut.

  • V zdravstvenem domu Brežice so z namenom ozaveščanja o pravilnem preventivnem ukrepanju vzpostavljeni telefonski številki 07 49 91 400 ali 031 66 44 55 in e-naslov info@zd-brezice.si, ki so dosegljivi 24 ur na dan.

 

Razumljivo je, pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja, seveda pa je potrebno spoštovati preventivne ukrepe.

Svetujemo vam, da ne obiskujete javnih institucij oz. da obiščete javne institucije samo v nujnih primerih. Zadeve, kjer vas roki ne zavezujejo, raje urejajte po telefonu ali e-pošti.

Nasveti za umivanje rok.jpgPravila higiene kašlja.jpg

 

*************************************************************************************************************************

 

Priporočilo glede odpovedi prireditev

Na podlagi Odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, ki jo je izdalo Ministrstvo za zdravje, tudi Občina Brežice priporoča, da se odpove zbiranja ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 100 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja koronavirusa.

Občina Brežice priporoča tudi odpoved prireditev, kjer se predvideva manjši obisk od 100 ljudi. Zlasti pomembno je, da organizatorji upoštevajo navodilo za prireditve, na katerih se pričakuje obisk starejše populacije, ki je najbolj izpostavljena in za njih predstavlja okužba z virusom največjo nevarnost.

Opozarjamo tudi na samozaščitne ukrepe, kot so higienski ukrepi, ter previdnost pri gibanju v prostorih, kjer se zadržuje večje število ljudi. Med te ukrepe spada tudi odmik od oseb, ki naj bo vsaj 1.5 metra.

Ljudje z prisotnimi simptomi - znaki bolezni naj ostanejo doma.

Od 9. 3. 2020 je vzpostavljen tudi klicni center v pomoč prebivalcem pri iskanju informacij v zvezi s koronavirusom. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko prebivalci dobijo informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete.

Minister za zdravje je opozoril, da se širitve okužbe večinoma dogajajo, ker prebivalci ne upoštevajo navodil, zato je znova pozval, naj vsi, ki imajo znake okužbe, najprej pokličejo svojega osebnega zdravnika in šele potem gredo na eno od 16 kontaktnih točk.

 

Napotki Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/navodila-za-delovne-organizacije-v-zvezi-z-novim-koronavirusom-sars-cov-2

https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

 

Navodila glede obiska Zdravstvenega doma Brežice in Splošne bolnišnice Brežice:

https://zd-brezice.si/

https://www.sb-brezice.si/preventivni-ukrepi-za-prepreevanje-okube-z-virusom-sars-cov-2.html

 

O koronavirusu:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva