Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.04.2020 / Župan

Beseda župana ob 15. obletnici vodenja občine Brežice

Deli na FBNatisni

Spoštovane občanke, spoštovani občani!

Ker je naša občina bogata z dejavnimi društvi in raznovrstnimi dogodki, smo bili še do nedavnega navajeni, da se srečamo osebno, si podamo roke in se pogovorimo. Ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja epidemije, pa so nas vsaj za nekaj časa prikrajšali za osebna srečanja, zato smo do nadaljnjega omejeni na zapisane besede.  

Z vami, spoštovane občanke in občani, želim deliti nekaj misli ob 15. obletnici vodenja občine. V sredo, 1. aprila 2020, mineva natanko 15 let, kar mi je bilo zaupano vodenje občine Brežice. V tem obdobju ste mi petkrat izrekli podporo in s skupnimi močmi smo uspešno razvijali občino in krepili našo lokalno skupnost. V letih od 2005 naprej smo skupaj uresniči številne investicije, projekte in programe ter dogodke, namenjene izboljšanju kakovosti življenja v naši občini.

Poleg številnih infrastrukturnih projektov, namenjenih ohranjanju čistega okolja (ČN, kanalizacijski sistemi, sanacije odlagališč), večji prometni varnosti (pločniki, kolesarske steze, sanacija cest, nadvoz), oskrbi s kakovostno pitno vodo, gradnji šol in vrtcev, urejanju poslovnih con in sprejetju novega občinskega prostorskega načrta za uresničitev razvojnih pobud, je občina ustanovila tudi uspešno javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. in Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru.  

Uresničevali smo načelo gospodarnosti, preglednosti delovanja občine, sodelovanja in enakomernega razvoja vseh krajev v 20 krajevnih skupnosti. Ponosen sem, da smo uspeli ob rasti investicij ohraniti in celo povečati proračunska sredstva za posameznike in društva. Društva in prostovoljci so tisti, ki ustvarjajo občutek pripadnosti in ki gradijo našo skupnost.

V zadnjih 15 letih smo se soočali tudi s krizami – večletne posledice mednarodne gospodarske krize smo v Brežicah močno občutili, še vedno je živ spomin na poplave leta 2010 in begunsko krizo, ki se je na tleh naše občine odvijala v letih 2015 in 2016.

Danes se skupaj z ostalim svetom soočamo z epidemijo koronavirusa in ukrepi, ki močno spreminjajo naše vsakdanje življenje. In v kriznih razmerah je sodelovanje ključnega pomena za celotno skupnost. Zato velika in iskrena zahvala vsem vam, občanke in občani, ki dosledno spoštujete navodila in sledite ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije. Posebna zahvala tudi vsem občankam in občanom, ki ste kljub epidemije na svojih delovnih mestih in skrbite za našo oskrbo, za varnost in za obveščanje.

V razmerah, ko se je življenje upočasnilo in smo ločeni drug od drugega, imamo priložnost in čas, da se posvetimo svojim najbližjim pa tudi načrtom za prihodnje. Vabim vas, da razmislite o tem, kakšna naj bo naša občina v prihodnje in kako s sodelovanjem ter skupnimi močni to doseči.

Verjamem, da nam bo skupaj uspelo prebroditi to krizo in da se bomo po zaključku izrednih razmer vrnili k vsakodnevnemu življenju polni načrtov in volje za njihovo uresničevanje.

Ostanite zdravi!

 

Vaš župan Ivan Molan