Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.04.2020 / Sporočila za javnost

V občini Brežice omogočen prehod državne meje z Republiko Hrvaško za potrebe kmetijstva

Deli na FBNatisni

Občina Brežice se zaveda težave s katero se srečujejo kmeti, ki imajo kmetijska zemljišča na Hrvaškem, od kar je državna meja zaprta zaradi ukrepov preprečevanja širjenja epidemije, saj je sedaj čas za številna opravila na njivah in poljih. Zato je Občina Brežice v kontaktu s predstavniki Policijske uprave Novo mesto in s pristojnimi ministrstvi (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvom za notranje zadeve) ter s hrvaškimi varnostnimi organi pridobila odgovor o režimu prehajanja državne meje v času izvajanja ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom COVID -19 za upravičence po Sporazumu med Republiko Slovenijo (RS) in Republiko Hrvaško (RH) o obmejnem prometu in sodelovanju.

Lastniki kmetijskih zemljišč, ki imajo  kmetijsko zemljišče v celoti v RH in ki posedujejo obmejne prepustnice s kmetijskim vložkom, lahko prehajajo državno mejo na mejnih prehodih (MP) Slovenska vas, Rigonce in Orešje, ker so mejni prehodi za obmejni promet začasno zaprti.  Če bodo v tem primeru potovali izven območja določenega prehodnega mesta, si morajo predhodno pridobiti  prepustnico, ki jim ga bo izdal pristojni lokalni štab občine v RH.

Na vseh lokacijah, kjer zaradi zaklenjenih vrat v panelni ograji  trenutno ni možen dostop do zemljišč v RH preko prehodnega mesta, bodo predstavniki Policije upravičencem odklenili vrata po izraženi potrebi. Upravičenci naj pokličejo na Policijsko postajo Brežice (telefonska št.: 07 466 03 00)  in najavijo delo na kmetijski površini. Patrulja Policijske postaje Brežice jim bo odklenila vrata, po izvedenih opravilih pa jih bo ponovno zaklenila. Enak postopek velja za vsakokratni dostop na zemljišče.

Če upravičenci nimajo maloobmejne prepustnice s kmetijskim vložkom naj pokličejo na Upravno enoto Brežice (telefonska št.: 07 499 15 50) in si uredijo vse potrebno za izdajo le-te. Upravne enote je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pozvalo k pospešenemu izdajanju maloobmejnih prepustnic.