Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

20.05.2022 / Sporočila za javnost

20. maj - svetovni dan čebel

Deli na FBNatisni

Na ta dan letos petič praznujemo svetovni dan čebel, ki ga je 20. decembra 2017 razglasila Generalna skupščina OZN na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo Republike Slovenije, Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) in široke mednarodne podpore. Čebele imajo v naravi pomembno vlogo, tudi za obstoj človeštva. V Sloveniji se njihovega izjemnega poslanstva ljudje dobro zavedajo, zato je čebelarstvo močno zasidrano v slovensko tradicijo. Cvetoči travniki in gozdovi so domovanje kranjske sivke, avtohtone slovenske podvrste čebele.

Občina Brežice podpira delovanje čebelarskih društev s sredstvi za izobraževanje, pridružuje se tudi vsakoletni akciji Slovenski zajtrk, kjer se še posebej promovira domači, lokalno pridelani med. Ob različnih priložnostih je občina tudi posadila medovite rastline, v znak prijateljstva je medovite slovenske rastline podarila tudi pobrateni češki občini Dobřany.

Slovenija – primer dobre prakse na področju čebelarstva

V zadnjih letih se čedalje bolj zavedamo življenjsko pomembne vloge čebel od opraševanja katerih je odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu. Podnebne spremembe in spremembe v okolju so vplivale tudi na vlogo čebelarjev.  Čebelarska zveza Slovenije združuje cca 8.000 čebelarjev, slovenski med je zelo cenjen v svetu, pomembne pa je tudi podatek, da slovenski čebelarji večino pridelanega medu prodajo doma. Slovenija je v povprečno dobri letini samooskrbna z medom, posebna pa je tudi zaradi avtohtone vrste kranjske čebele (kranjska sivka) in širokega nabora izdelkov povezanih z medom in čebelami – od čebelarske obleke, himne do propolisa, medene penine, vina, medenjakov in lecta.

Več o svetovnemu dnevu čebel in čebelarstvu:

https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/praznujte-z-nami-svetovni-dan-cebel

https://www.worldbeeday.org/si/

http://www.czs.si/ - Čebelarska zveza Slovenije