Gumb išči|

Zapri iskalnik

12.05.2020 / Zanimivo

Slovenska vojska izvaja vajo Preskok 2020 v času od 11. maja do 19. junija

Deli na FBNatisni

Obvestilo Slovenske vojske o nizu vaj Preskok 2020

 

 

Slovenska vojska vzdržuje pripravljenost in nadaljuje niz vaj Preskok 2020

 

Naloga Slovenske vojske je biti v vsakem trenutku pripravljena na obrambo Republike Slovenije, in pomagati državljankam ter državljanom, ko nas potrebujejo.

Tudi v epidemioloških kriznih razmerah ohranjamo prizadevanja za vzdrževanje pripravljenosti in preverjamo delovanje taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v razmerah kriznega odzivanja.

Na podlagi odločitve Vlade Republike Slovenije in sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami nadaljujemo izvajanje vaj iz niza vaj Preskok 2020.

Med 11. majem in 19. junijem bomo na širšem območju Republike Slovenije nadaljevali izvajanje taktičnih vaj. Pripadniki poveljstev in enot Slovenske vojske se bodo urili ob ustrezni logistični, zdravstveni ter letalski podpori. Vaje bodo potekale pretežno zunaj vadišč Slovenske vojske, in sicer tam, kjer se bo s tem strinjala lokalna skupnost. Na vaji bo sodelovalo do 2500 vojakov.

Slovenska vojska bo zemljišča za potrebe vaje PRESKOK 20 uporabljala za usposabljanje manjših enot (med 30 in 100 vojakov), načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma. Na zemljiščih ne bo izvajala nobenih zemeljskih del ali drugih posegov v okolje. Pri svojih aktivnostih bo uporabljala najvišje ekološke standarde.

Vaje bodo potekale tudi v sodelovanju in koordinaciji s Civilno zaščito in Policijo.

Med izvajanjem vaj bodo na območju Republike Slovenije potekali premiki vojaških enot. Trudili se bomo, da bodo ti premiki in naše aktivnosti z vašim sodelovanjem za civilno okolje čim manj moteči.

Računamo na vašo podporo in sodelovanje pri naših prizadevanjih za vzdrževanje polne pripravljenosti za izvedbo nalog pri obrambi domovine ter podpori državljanom v kriznih razmerah.

Znak Preskok 2020.jpg