Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.06.2020 / Sporočila za javnost

Kmalu začetek celovite obnove lesenega mosta v Cerkljah ob Krki

Deli na FBNatisni

Cerklje ob Krki, 9. junij - Župan Občine Brežice Ivan Molan je z direktorico podjetja Rafael d.o.o. iz Sevnice Marijo Možina v Cerkljah ob Krki podpisal pogodbo za celovito obnovo lesenega mosta čez reko Krko v vrednosti dobrih 657.800 evrov. Začetek del je načrtovan po uvedbi v delo, rok za dokončanje obnove je 10. november 2020. V času prenove bo most zaprt za ves promet.

Podpis pogodbe za most Cerklje ob Krki 1.JPG


Leseni most v Cerkljah ob Krki ima status kulturne dediščine, zato bo tudi popolnoma obnovljeni most še vedno lesen, kljub nekaterim željam krajanov, da bi namesto dotrajanega lesenega mosta postavili betonskega. Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan gre za popolno obnovo mosta, zamenjani bodo vsi nosilni stebri, prečniki, povozni parket in ograja. Most bo izdelan iz hrastovega lesa, povozni parket pa iz smrekovega lesa. Po posvetu z Zavodom za varstvo kulturne dediščine bodo lahko leseni nosilci mosta zamenjani z jeklenimi nosilci, kar bo omogočilo povečano nosilnost iz sedanjih 3,5 tone na 15 ton. To pomeni, da bodo most lahko uporabljala večja intervencijska gasilska vozila in tudi šolski avtobus, kar bo pomembno skrajšalo poti.

Občina Brežice bo ob projektu celovite obnove mosta izvedla tudi podvrtavanje reke Krke za prestavitev vodovoda, ki je sedaj nameščen na most. Za ta dela bo občina namenila dodatnih 40.000 evrov. Za obnovo mosta namenja občina lastna proračunska sredstva, sofinancerska sredstva v višini 200.000 evrov bo prispevalo Ministrstvo za obrambo v skladu z dogovorom o vlaganjih v lokalno infrastrukturo, ki jo souporablja Slovenska vojska.

Predsednik KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič je dejal, da so krajani veseli podpisa pogodbe in skorajšnjega začetka del, saj so si zadnje leta močno prizadevali, da se most v celoti obnovi. Most je pomemben za prometno povezavo obeh bregov reke Krke in tudi kot simbol kraja, saj je 8. oktober, dan, ko je bil leta 1922 odprt leseni most, praznik krajevne skupnosti. Kakšna pomembna pridobitev je bil most pred skoraj 100 leti pove podatek, da se je na odprtju mostu zbralo 6.000 ljudi od blizu in daleč.

Podpis pogodbe za most Cerklje ob Krki 3.JPGPodpis pogodbe za most Cerklje ob Krki David Flajnik vodja oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe.JPGPodpis pogodbe za most Cerklje ob Krki_direktrica izvajalca podjetja Rafael Marija Možina.JPGPodpis pogodbe za most Cerklje ob Krki_nagovor predsednika KS Cerklje ob Krki.JPGPodpis pogodbe za most Cerklje ob Krki_nagovor župana.JPG