Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.07.2020 / Sporočila za javnost

Razglasili županovo vino za leto 2020

Deli na FBNatisni

Na grajskem dvorišču brežiškega gradu so v sredo, 15. julija, razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2020. Ocenjevanje običajno poteka meseca aprila, vendar so letošnje okoliščine vplivale na prestavitev ocenjevanja na poznejši čas. Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, želi občina ohraniti tradicijo županovega vina, ki je namenjena promociji kakovostnih lokalnih vin.

Ocenjevanje vzorcev vin je potekalo v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, 1.7.2020 v prostorih Mestne hiše Brežice. Kot običajno, je strokovna komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovič, Mihael Balon, Branko Bosina in Adi Brod za t.i. dvojček županovih vin ocenjevali cviček PTP in beli bizeljčan PTP. Za  kategorijo »izbrano županovo vino«, ki je bila uvedena v letu 2019,  je komisija letos ocenjevala laški rizling.

Podporo pri projektu »Županovo vino« je tudi letos izkazalo vseh šest vinogradniških društev v Občini Brežice, ki so v zbor prijavila izbrana vina, katera so na društvenih ocenjevanjih vin dosegla najvišje število točk. Komisija je ocenila vseh 57 oddanih vzorcev (27 vzorcev cviček PTP, 23 vzorcev beli bizeljčan PTP in 7 laški rizling). Na podlagi pridobljenih ocen sta si naziv županovo vino prislužila cviček PTP (ocena 16,30) vinogradnika Ljuba Semeniča iz Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice in beli bizeljčan PTP (ocena 17,27) Kleti Nujec, Društvo vinogradnikov Bizeljsko.  »Izbrano županovo vino« je postal laški rizling (ocena 18,13), ki ga je pridelala družina Prah iz Velikih Malenc,  Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki.

Župan Ivan Molan je najprej vsem sodelujočim vinogradnikom in vinogradnicam podelil listine o sodelovanju, priznanje vsem trem zmagovalcem in tudi simbolično nagrado vinogradniškim društvom iz katerih prihajajo letošnji zmagovalci. Tudi letošnji zmagovalci izbora za županovo vino bodo dobili poseben prostor v vinoteki Mestne hiše Brežice, kjer bodo v prihodnjih mesecih na voljo za degustiranje in nakup.

Dogodek uradne razglasitve letošnjih zmagovalcev izbora »Županovo vino« je potekal ob upoštevanju ukrepov, ki so namenjeni zajezitvi širjenja koronavirusa, zato je bilo udeležencev dogodka manj kot v preteklih letih. Za glasbeni utrip je poskrbel Robert Petan z avtorsko glasbo, dogodek je povezovala Alja Kovačič. Po uradni razglasitvi je sledila degustacija letošnjih županovih vin.

Župan in predsednica ocenjevalne komisije z zmagovalci ocenjevanja za županovo vino.jpg

Od leve proti desni: Predsednica ocenjevalne komisije Milena Rožman, Jože Prah (Družina Prah, izbrano županovo vino), Ljubo Semenič (županovo vino cviček PTP),  Miha Balon (Klet Nujec, županovo vino Beli bizeljčan PTP) in župan Občine Brežice Ivan Molan

Župan in predsednica ocenjevalne komisije s predstavniki 3 nagrajenih društev vinogradnikov.jpg

Predstavniki Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Cerklje ob Krki, Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice in Društva vinogradnikov Bizeljsko (od koder prihajajo zmagovaci izbora za županovo vino) s predsednico ocenjevalne komisije in z županom

 

Razglasitev županovega vina 2020 3.jpgRazglasitev županovega vina 2020 2.jpgRazglasitev županovega vina 2020 1.jpgRazglasitev županovega vina 2020 4.jpgRazglasitev županovega vina 2020 5.jpgRazglasitev županovega vina 2020 8.jpgRazglasitev županovega vina 2020 9.jpg