Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

07.09.2020 / Sporočila za javnost

Evropski teden MOBILNOSTI 2020 – opis in napoved dogodkov

Deli na FBNatisni

Občina Brežice se je tudi letos pridružila mednarodnemu projektu Evropski teden mobilnosti, katerega letošnji slogan je »Izberi čistejši način prevoza!«. Teden mobilnosti se bo v Brežicah odvijal že trinajstič. Tako kot vsako leto bodo tudi letos organizirane številne aktivnosti in delavnice, namenjene različnim starostnim skupinam.

Pešbus (14. – 25. 9. 2020), kjer se otroci zberejo in nato po vnaprej določeni trasi in urniku hodijo od postaje do postaje, kjer se jim pridružijo še ostali otroci. Udeleženci se na poti v šolo zberejo na določenem mestu (postaja), od koder skupinsko nadaljujejo pot do naslednje postaje. Odhod iz posamezne postaje je v naprej določen. Izvedba bo letos potekala v okolici treh osnovnih šol, in sicer Artiče, Brežice in Cerklje. Otroke na cesti spremljajo učitelji in prostovoljci, ki poskrbijo za varno pot do šole.  

(Bosonogi) pohod na Šentvid po Čateški energijski poti (16. 9. 2020, 10:00). Udeleženci bodo deležni edinstvenega pohoda v Sloveniji. Prijetna pot skozi vznožje Gorjancev in energijske točke so recept za boljše počutje. Lojze Ogorevc, ki bo vodil pohod, bo udeležencem predstavil energijske točke ter pristope, ki prispevajo k zdravju ljudi. Za dodaten prispevek k dobremu počutju pa se bodo udeleženci na pohod lahko odpravili bosi. Zborno mesto je parkirišče pri Počivališču Motel (ob dolenjski avtocesti). Več informacij na tel: 040 881 146 (Lojze Ogorevc).

Brezplačne delavnice za starejše »Ostani mobilen« in »Ali sem fit?« (17. in 21. 9. 2020, ob 9:00): Starejše občane vabimo, da se pridružijo na brezplačnih delavnicah. Delavnica je sestavljena iz teoretičnega dela o varnosti starejših v cestnem prometu in praktičnega dela, ki obsega prilagojeno telovadbo, test hoje in meritve. Za udeležence bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz, ki bo jih bo pripeljal in odpeljal iz prizorišča.

Vozni red: Četrtek, 17. 9. 2020: 2020: 7:50 Bizeljsko, 8:00 Pišece, 8:10 Globoko, 8:20 Kapele, 8:35 Artiče, 8:40 Sp. Pohanca, 9:00 Brežice MC. Povratek ob 13:00.

Ponedeljek 21. 9. 2020: 8:00 Cerklje ob Krki, 8:10 Krška vas, 8:20 Žejno, 8:35 Velika Dolina, 8:55 Dobova, 9:10 prihod v Brežice. Povratek ob 13:00. Obvezne prijave udeležencev.

 

Kako hitro pridem in Študentske igre mobilnosti (18. 9. 2020), ki jih organiziramo skupaj z Društvom študentov Brežice. Dijaki in študentje bodo merili pot med pomembnejšimi lokacijami v Brežicah (Zdravstveni dom, Občina, Upravna enota, Knjižnica,…) in se pomerili v zabavni spretnosti vožnji s kolesom na kolesarskem poligonu. Najboljši posamezniki bodo deležni praktičnih nagrad. Več informacij na e-naslovu: info@drustvo-dsb.si.

 

Otroški Živ žav (19. 9. 2020, ob 9:00). Tradicionalne aktivnosti za najmlajše v Mladinskem centru Brežice,  kjer bodo najmlajši otroci ustvarjali na temo mobilnosti. Več informacij na info@zptm.si.

 

Kolesarski maraton in Kolesarjenje ob Savi od Radeč do Brežic: Obe kolesarjenji bosta letos potekali tako, da bodo kolesarji individualno prekolesarili določeno traso, na kateri bodo zbirali nalepke. Kolesarji, ki bodo prekolesarili celotno traso bodo deležni praktičnih nagrad. Za kolesarjenje ob Savi se udeleženci predhodno prijavijo na e-naslov damjan.zerjav@brezice.si, kjer bodo dobili obrazec za zbiranje nalepk. Kolesarji morajo v obdobju 16. do 22. 9. 2020 prekolesariti celo ali del trase od Radeč do Brežic (lahko tudi obratno ali po etapah) ter v vsakem kraju obiskati določeno točko in pridobiti nalepko. Zbirni kartonček z nalepkami dostavijo na Občino in prejmejo praktično nagrado. Prijavni obrazec spodaj v priponki.  

Za kolesarski maraton po Brežicah se udeleženci prijavijo na e-naslov: info@sportbrezice.si. Prijavnina za posameznika znaša 12,00 € za skupino treh kolesarjev pa 30,00 €. Kolesarji v obdobju 16. do 30. 9. 2020 individualno prekolesarijo traso na kateri zbirajo štampiljke v zbirni kartonček. Z izpolnjenim kartončkom udeleženci pridobijo spominsko majico in medaljo, vstopnico za brezplačno kopanje v Termah Čatež ter brezplačno kosilo. Izmed vseh udeležencev bodo izžrebanci deležni še posebnih praktičnih nagrad. Podrobnejše informacije so v priponki.

S KOLESOM OB SAVI: Obrazec - S kolesom ob Savi..pdf

KOLESARSKI MARATON: Kolesarski maraton 2020 - razpis.pdf

 

Webinar »Zdaj bom pa res začel teči!«  brezplačni spletni seminar z Miranom Abramom, prof. šp. vzgoje. Tek je ena najenostavnejših oblik gibanja, ki zelo pripomore k zdravju in dobremu počutju. Vendar pa je najtežje motivirati. Na seminarju bo predstavljeno kako se lotiti teka (motivacija za začetek) in kaj je pomembno za pravilno izvajanje. Udeleženci se prijavijo na spletni naslov boh@brezice.si. V povratnem sporočilu bodo dobili povezavo in dodatna navodila za udelžebo.

 

Jutranja telovadba »1000 gibov za vse«, vsakodnevna brezplačna vadba, ki se izvaja po več lokacijah v občini. Izvajalci bodo času Evropskega tedna mobilnosti posvečali dodatno pozornost k razširitvi dejavnosti še po lokacijah, kjer še niso prisotni, hkrati pa med svoje vrste vabijo starejše, ki želijo nekaj narediti za svoje zdravje.

 

Osrednji dogodek bo Dan brez avtomobila (22. 9. 2020),  kjer se bo zaprla cesta med občinsko upravo in cerkvijo Sv. Lovrenca. Cesta se bo že tradicionalno spremenila v prizorišče polno poligonov in delavnic, namenjenih otrokom iz osnovnih šol. Poudarek delavnic in poligonov je na gibanju otrok in ozaveščanju o prometu.  

 

Odprtje Posavske potujoče knjižnice (torek, 22. 9. 2020, ob 10.00, pred Knjižnico Brežice): Posavska potujoča knjižnica je projekt 5 posavskih občin in 4 posavskih knjižnic. Občanom zagotavlja kakovostno in stalno dostopnost do knjižničnega gradiva in knjižničnih storitev na oddaljenih območjih z manjšim številom prebivalcev. Na odprtju, kjer bo v vlogi povezovalca in voditelja nastopil Nik Škrlec, himno Posavske potujoče knjižnice pa zapela Nuška Drašček,  bomo lahko prvič videli in na pot pospremili posavski bibliobus.

 

Zaradi lažje organizacije dogodka prosimo, da se prijavite najkasneje do sobote, 19. 9. 2020, do 12. ure, na telefonsko številko (07) 49 62 649 ali elektronski naslov info@knjiznica-brezice.si.

Tek ob Dnevu slovenskega športa (23. 9. 2020), novega slovenskega praznika. Posamezniki bodo lahko skozi cel dan (8:00 – 18:00) individualno pretekli določeno progo v dolžini 2309 m. Zbirali se bodo prostovoljni prispevki, ki bodo šli za dobrodelni namen. Prijave in dodatne informacije na info@sportbrezice.si.

 

Za več informacij vam je na voljo Damjan Žerjav po e-pošti: damjan.zerjav@brezice.si ali na  tel:  051 675 408.

 

PROGRAM AKTIVNOSTI: Program aktivnosti - ETM 2020.pdf

 

ETM.JPG


I:\ODDGKR\OBJAVE SPLET OBČINA\ETM