Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

13.11.2020 / Koronavirus

Obvestilo za uporabnike storitev Zdravstvenega doma Brežice v času epidemije

Deli na FBNatisni

Zdravstveni dom Brežice vse uporabnike obvešča o delovanju v času epidemije.

Obvestilo uporabnikom 13.11.2020.docx

 

1. Obiskovalce Zdravstvenega doma vljudno prosijo, da pred obiskom pokličejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika. V primeru odsotnosti bodo po telefonu dobili številko nadomestnega zdravnika.

Aktualni razpored dela in odsotnosti družinskih zdravnikov in pediatrov: https://www.zd-brezice.si/informacije-javnega-znacaja/186/

Telefonske številke in elektronski naslovi ambulant splošne oziroma družinske medicine: https://www.zd-brezice.si/splosne-ambulante-in-dispenzerji

Kontaktni podatki dispanzerjev za otroke in šolarje, zobozdravstvenih ambulant, medicine dela, prometa in športa in specialističnih psihiatričnih ambulant: https://www.zd-brezice.si/index.php/kontakti

Za dejavnosti psihologije, logopedije in ostalih dejavnosti so kontaktni podatki objavljeni na: https://www.zd-brezice.si/ostale-dejavnosti /

Zaradi velikega števila klicev in posledično zasedenih telefonskih zvez svetujejo, da uporabniki elektronske pošte na ambulante naslovijo elektronsko pošto.

V času epidemije in trenutne epidemiološke situacije v Zdravstvenem domu Brežice vse ambulante splošne oz. družinske medicine ter šolski in otroški dispanzerji delujejo v dopoldanskem času.

Izven tega časa (po 14. uri) naj uporabniki pokličejo urgentno službo v Urgentni center Brežice na tel. številko 07-4998-250. V nujnih (življenjsko ogrožajočih) primerih, pokličite številko 112.

 

2. Osebe, ki trenutno prebolevajo bolezen Covid - 19:

Bolezen večinoma poteka z blažjimi prehladnimi znaki: kašelj, glavobol, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura. Pomembno je, da ob pojavu teh znakov nemudoma ostanete doma in pokličete svojega osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Če imate v času prebolevanja občutek, da se hitro zadihate (že pri hoji po stanovanju), je potrebno takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika ali urgentno službo v Urgentnem centru Brežice na št. 07- 4998 - 250.

Več informacij o prebolevanju okužbe v domačem okolju je dostopnih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/navodila-za-bolnika-s-covid-19-ki-ne-potrebuje-bolnisnicne-obravnave

 

3. Osebe z znaki obolenja dihal, pri katerih okužba ni bila potrjena

Ob prvih znakih prehlada (kašelj, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, glavobol) ostanite v domačem okolju in omejite kontakte z drugimi osebami. O svojem stanju obvestite izbranega osebnega zdravnika, ki bo presodil ali potrebujete odvzem brisa na Covid - 19 in vam dal nadaljnja navodila.

 

4. Osebe, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo

Kot visoko rizičen tesni kontakt se smatra osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s Covid - 19, zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut, drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi,…), druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi), potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra (vir: NIJZ.si).

Več informacij najdete na spletni strani.

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/sars-cov-2_obvestilo_za_kontakte_23.10.2020_final.pdf

Oseba naj ostane doma, ter svojemu delodajalcu javi, da je bila v tveganem stiku s potrjeno okuženo osebo.

Potrebno je pridobiti potrdilo o karanteni na domu, navodila so objavljena na spodnji spletni strani

https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu

 

5. Izdajanje bolniških listov in potrdil o karanteni

Bolniški list izdaja izbrani osebni zdravnik, in sicer osebam, ki zaradi bolezni ne morejo opravljati svojega dela.

Osebam, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo, bo izrečen ukrep karantene s strani NIJZ. Karantena je ukrep omejevanja stikov z drugimi za določen čas desetih dni, z namenom opazovanja, ali se bodo pri (zdravi) osebi razvili bolezenski znaki.

https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-ravnanje-v-karanteni-na-stalnemzacasnem-naslovu

Zaposlene osebe svojemu delodajalcu javijo, da so bile v stiku z okuženo osebo. Za potrdilo o prestajanju karantene na domu zaprosijo na spodnji spletni strani.

https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu

Osebni zdravnik ni pristojen za izdajanje karantenskih odločb.

 

6. Jemanje samoplačniških brisov

Vse osebe, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in jih na odvzem brisa ne napoti izbrani osebni zdravnik v skladu s trenutno veljavnimi kriteriji za odvzem, so samoplačniki.

Samoplačniki posredujejo kontaktne podatke (ime in priimek, naslov bivališča, kontaktno telefonsko številko in naslov elektronske pošte) na elektronski naslov , da se jim posreduje predračun za odvzem brisa. Po plačilu predračuna jim uslužbenci ambulante COVID-19 sporočijo datum in uro odvzema brisa.

Cena odvzema brisa, laboratorijske obdelave brisa in izvida (v slovenskem in angleškem jeziku) je 102,82 EUR.