Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.07.2021 / Sporočila za javnost

Poslovil se je Teodor Oršanič, nekdanji predsednik Skupščine občine Brežice in oktobrski nagrajenec

Deli na FBNatisni

Teodorju Oršaniču je bila zaupana funkcija predsednika Skupščine občine Brežice (tedanji naziv za župana) v obdobju od l. 1991 do l. 1994. Naloge župana je opravljal v negotovem času po osamosvojitvi Republike Slovenije, ko so tako država kot mesto Brežice in občina doživljali globoke in hitre družbene spremembe.

Teodor Oršanič, rojen 1932, je bil po izobrazbi inženir gozdarstva. Bil je dejaven na strokovnem, političnem in društvenem področju v občini Brežice in širše, kjer so mu bile zaupane številne pomembne funkcije.  Od l. 1976 do l. 1988 je opravljal naloge direktorja Gozdnega gospodarstva Brežice. Bil je tudi član prvega Izvršnega sveta Skupščine Občine Brežice v obdobju od 7. 5. 1974 do 25. 11. 1975, opravljal je funkcije odbornika, delegata in poslanca v tedanjem političnem sistemu.

Za svoje strokovno in kakovostno delo na področju gozdarstva je prejel številna priznanja, po ukazu predsedstva nekdanje SFRJ je bil odlikovan z redom dela z zlatim vencem za posebne zasluge pri delu za napredek države. Leta 1984 je bilo njegovo uspešno delovanje prepoznano tudi na lokalni ravni in prejel je Oktobrsko nagrado Občine Brežice. Svoje znanje in izkušnje je delil kot dolgoletni aktivni član v občinskem Odboru za urbanizacijo. Bil je član častnega odbora za obnovo domačije Maksa Pleteršnika v Pišecah ter član in nekdanji starešina Lovske družine Brežice. Prejel je zlati red za zasluge v lovstvu in zlati jubilejni znaka za 60 let članstva v Lovski zvezi Slovenije.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Žalna seja v spomin Teodorja Oršaniča, predsednika Skupščine občine Brežice v obdobju 1991-1994 in oktobrskega nagrajenca Občine Brežice bo v torek, 20. julija 2021, ob 11. uri v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice.

Vabimo vas, da se skupaj poklonimo spominu na pokojnega. 

V skrbi za vaše in naše zdravje bo dogodek izveden v skladu s priporočili NIJZ. Prosimo vas, da jih dosledno upoštevate.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------