Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.10.2021 / Sporočila za javnost

4. oktober je svetovni dan varstva živali

Deli na FBNatisni

Na današnji svetovni dan živali, ki so ga proglasili že leta 1932, društva za varstvo in zaščito živali po vsem svetu prirejajo dogodke z namenom opozarjanja in opominjanja ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju. Ta dan je posvečen dobrobiti vseh živali in izboljšanju njihovih življenjskih pogojev. Zaščita živali je ena izmed vrednot slovenske družbe, zapisana je v Ustavi RS in je zato dolžnost vsakogar.

4. oktober je vsakoletna priložnost, da ljudje razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Veliko ljudi namreč še vedno ne skrbi ustrezno za svoje ljubljenčke, se zanje odločijo zaradi napačnih razlogov ali jih celo zapustijo in prepustijo nemilosti, velikokrat pa tudi mučijo.

Veterinarska uprava vsako leto odvzame približno 300 živali in izreče približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi. Leta 2008 so tako pričeli z akcijo Moja žival, moja odgovornost, s katero želijo te številke močno znižati.

Prvotni namen svetovnega dne živali, katerega simbol je oranžna pentlja, je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Dandanes je ta dan posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Na Zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov. Po ocenah zavoda za varstvo narave v Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst. Med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, medtem ko pestrost jamskih živali sodi v sam svetovni vrh.